"România ar putea intra în clubul sinucigaşilor". Rusia amenință că va lovi sistemele Patriot chiar pe teritoriul românesc cu rachete Iskander
Rusia ne avertizează că ne chemăm moartea dacă ne implicăm şi mai mult în războiul din Ucraina. Sunteţi în clubul sinucigaşilor, ne transmite un sfătuitor al lui Putin. Avertizarea fără echivoc ne gaseşte în plină degringoladă politică la Bucureşti pe tema: îi trimitem sau nu sisteme de apărare antiaeriană Patriot lui Zelenski. Un general român, fost comandant NATO, este îngrozit de idee.
De Marius Gîrlaşiu la 13.05.2024, 19:15Mai mulţi parlamentari din Germania propun ca România si Polonia să-şi instaleze sistemele Patriot la graniţele cu Ucraina. Asta ar însemna ca bateriile Patriot din cele două ţări să doboare rachetele lansate de ruşi asupra oraselor din vestul Ucrainei. Generalul Mircea Mîndrescu, fost comandant în cadrul NATO, crede că este o variantă riscantă pentru ţara noastră.
Ameninţare pentru România
Mircea Mîndrescu, general NATO: Am fi parte la război din punctul meu de vedere. În condiţiile în care intri şi execuţi misiuni de luptă cu efect pe teritoriul Ucrainei. Escaladarea este extraordinară şi există şanse foarte mari. Să zică pentru ca sunteţi participanţi la război atunci noi mărim teatrul acţiunilor militare.
Rusia a reacţionat virulent. "România şi Polonia vor intra în clubul sinucigaşilor dacă vor fi de acord cu o asemenea idee." - sună ameninţarea de la Moscova.
- Armata ezită să doneze Ucrainei un sistem Patriot. Surse: Klaus Iohannis îi cheamă la discuţii pe Ciucă şi...
- Nicolae Ciucă: Donarea unui sistem Patriot Ucrainei nu trebuie politizată, CSAT va decide
- Marcel Ciolacu: Ministrul Apărării nu crede că România ar trebui să cedeze un sistem Patriot către Ucraina
- Armata a mutat singurul sistem Patriot operaţional din ţară lângă un obiectiv strategic
- SUA cere României să dea Ucrainei un sistem Patriot. Iohannis: "Cel care e deja funcţional rămâne al nostru". Ce...
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: Acţiunile noastre sunt îndreptăţite. Dacă ei vor ca războiul din Ucraina să se termine pe câmpul de luptă, atunci va fi câmpul de luptă.
Mircea Mîndrescu, general NATO: Una e să fii un aliat din vestul Europei. Alta este situaţia în condiţiile în care care eşti la graniţa NATO, exact lângă focarul care nu ca mocneşte, arde! Cum suntem noi, cum sunt polonezii.
"România ar putea intra în clubul sinucigaşilor"
După negocierile purtate cu Joe Biden, la Casa Albă, Klaus Iohannis s-a arătat deschis ca România să ajute Ucraina cu un sistem de apărare anti-aeriană Patriot. Premierul Marcel Ciolacu are, însă, altă opinie.
Marcel Ciolacu: Din discuţiile preliminare avute cu ministrul Apărării, din punctul ministerului Apărării nu se impune acest lucru. Este o analiză mult mai amplă şi este o decizie pe care o luăm în CSAT. Comandantul suprem al Armatei, conform Constituţiei, este preşedintele României.
Klaus Iohannis: Va trebui să discut eu acasă în CSAT să vedem ce putem să oferim şi ce putem să primim în schimb. Este inacceptabil să rămână România fără apărare anti-aeriană.
Generalul Mircea Mîndrescu crede că aliaţii ar trebui să umple golul lăsat de eventuala mutare a unei baterii de rachete Patriot în Ucraina.
Mircea Mîndrescu, general NATO-reporter: Nu pot să scoţi ceva pentru că se dărâmă castelul, se dărâmă dacă nu pui ceva în loc. Ar putea fi sisteme de apărare antiaeriană cu baza la sol - alte rachete pe româneşte, sisteme cu baza în aer - avioane sau sisteme cu baza pe mare - pe nave dacă avem aşa ceva.
- Cu ce putem combate rachetele balistice?
- Eh, aici e mai complicat pentru că noi acum nu avem aşa ceva.
Sonia Simionov: România a achiziționat șapte sisteme Patriot. Patru dintre ele au fost livrate. Unul singur este operațional. Celelalte trei, vor fi funcţionale cel mai devreme la sfârşitul anului viitor. Un sistem anti-aerian costă peste un miliard de dolari. Iar o singură rachetă, ajunge la patru milioane de dolari. Recent, România a semnat un contract pentru cumpărarea a 200 de rachete de tip PAC-2 cu 1,1 miliarde de dolari. Președintele României a declarat că, dacă vom dona un sistem Patriot Ucrainei, nu va fi cel care este deja operațional.
Mircea Mîndrescu, general NATO: Naşti o problemă exact în elementul fundamental al NATO - apărarea teritoriului. Adică vrei să ajuţi o ţară atacată, foarte bine, dar care este preţul? Să slăbeşti apărarea teritoriului Aliat?
Polonia nu pare dispusă să trimită sisteme Patriot în Ucraina. Premierul Donald Tusk susţine că bateriile anti-aeriene sunt necesare pentru apărarea ţării.