Video Armata a mutat singurul sistem Patriot operaţional din ţară lângă un obiectiv strategic
Un sistem de apărare Patriot a fost mutat lângă Bucureşti, pentru a asigura apărarea aeriană a Capitalei. Amplasarea vine în contextul în care Rusia a reuşit să câştige tot mai mult teren pe frontul din Ucraina şi la o zi, după ce preşedintele Klaus Iohannis, de la Casa Albă, unde se afla în vizită, a spus că România ar putea dona unul dintre cele 7 sisteme Patriot pe care le are Ucrainei.
Sistemul de apărare aeriană, în valoare de peste un miliard de dolari, a fost desfăşurat în apropierea capitalei, lângă un important obiectiv strategic.
Surse Observator spun că bateria Patriot a fost adusă lângă Bucureşti pentru a înlocui un sistem aerian Hawk, cu ajutorul căruia a care a fost asigurată apărarea antiaeriană a capitalei în ultimele luni.
Cristian Barbu, general în rezervă: Sistemul intră în serviciul operaţional de 24 de ore din 24, 7 din 7, cu o misiune de luptă, pentru că aceste sisteme de apărare antiaeriene sunt în misiune de luptă permanentă. Sigur că amplasarea acestui sistem în vecinătatea unei aglomerări urbane înseamnă, până la urmă, logica pentru care funcţionează un astfel de sistem de apăre antiaeriană.
Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer
- SUA cere României să dea Ucrainei un sistem Patriot. Iohannis: "Cel care e deja funcţional rămâne al nostru". Ce...
- Biden vrea ca România să trimită Ucrainei un sistem Patriot. Iohannis ia în considerare propunerea, dar cere ceva...
- Rusia câştigă tot mai mult teren, Ucraina cere cu disperare sisteme Patriot. Bruiajul rusesc afectează zborurile...
- UE şi NATO pun presiuni pe Grecia și Spania să doneze Ucrainei apărare aeriană. De ce sunt mai mici presiunile...
Cel pe care îl avem operaţional acum este unul dintre cele 7 cumpărate de ţara noastră, în ceea ce este probabil cea mai scumpă achiziție de tehnică militară din istoria ţării. Patru sisteme au fost livrate deja, dintre ele, doar acesta este complet operaţional.
Cristian Barbu, general în rezervă: Având în vedere acest spectru larg, sigur că este important că amplasarea unui astfel de sistem care are o bătaie în jur de 70-75 de kilometri şi o altitudine de 24-25 de kilometri. Amplasarea în sine face ca acel obiectiv să fie apărat 360 de grade, adică de jur împrejurul sistemului de apărare antiaerian cu o astffel de distanţă.
Mutarea bateriei Patriot vine însă într-un context tot mai tensionat lângă graniţele noastre. Rusia câştigă tot mai mult teren pe forntul din Ucraina, iar armata Ucrainei face tot mai greu faţă asaltului în condiţiile în care ajutorul promis de Statele Unite şi Uniunea Europeană întârzie să ajungă. Kievul are nevoie cu disperare chiar astfel de sisteme Patriot. Preşedintele Joe Biden a cerut şi României să trimită unul dintre sisteme în Ucraina, nu mai departe de acum două zile, când la Casa Albă l-a primit pe Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis: Am spus că sunt deschis. Va trebui să discut eu acasă în CSAT să vedem ce putem să oferim și ce putem să primim în schimb. Este inacceptabil să rămână România fără apărare anti-aeriană.
Premierul confirmă şi el discuţiile despre transferul unei baterii
Marcel Ciolacu, premierul României: A existat această discuție la un momentdat între Secretarul General NATO și Ministrul Apărării, cum era și normal
Posibilitatea ca România să trimită un sistem Patriot în Ucraina este ironizată de presa rusă. Analiștii militari de la canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar susțin că dacă dă un sistem Patriot funcțional Ucrainei, România rămâne descoperită, chiar dacă i se promit alte echipamente de apărare antiaeriană, care nu vor sosi "la timp".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰