România aşteaptă astăzi verdictul în dosarul Roşia Montană. În ce condiţii am putea scăpa de despăgubirile de miliarde de euro
România aşteaptă astăzi verdictul în procesul Roşia Montană, cu o miză de miliarde de euro. Potrivit ministrului de Finanţe, Marcel Boloș, în cazul în care România va pierde, ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de euro. Există însă și posibilitatea ca decizia tribunalului să nu prevadă despăgubiri.
De Alex Prunean la 08.03.2024, 13:25
Există şi varianta unei decizii nemonetare, adică ţara noastră să nu fie obligată să plătească acele despăgubiri uriaşe, dar să fie obligată să dea undă verde exploatării. Acest lucru ar putea fi o alternativă pentru stat, spune chiar ministrul Economiei, care informează că licenţa de exploatare încă este valabilă.
E greu de spus, însă, ce îşi doresc localnicii din Roşia Montană pentru că părerile sunt extrem de împărţite. În timp ce unii nici nu vor să audă de exploatare, alţii văd acest lucru ca pe o oportuitate, având în vedere că zona nu prea excelează din punct de vedere economic.
Şi-ar dori locuri de muncă bine plătite, aproape de casă, spun că statul român ar trebui, în cazul în care va fi exploatat aurul de aici, să aibă un procent mai mare din profitul care va fi obţinut în urma acestei exploatări. Şi dacă se poate şi-ar dori să nu fie nevoiţi să-şi părăsească casele.
Decizia care urmează să fie anunţată astăzi nu este una care să frământe comunitatea, unii dintre localnici nici nu ştiu că astăzi ar urma să se dea un verdict pentru că, spun ei, povestea durează de prea mult timp şi nu cred că va avea vreodată vreun final.
Procesul, încheiat în septembrie 2023
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a declarat recent că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari. Acesta a atras atenţia că asta nu înseamnă că acest prag se va regăsi în decizia care va fi publicată de către Curtea de Arbitraj.
Procesul a fost încheiat în septembrie anul trecut şi se aşteaptă acum decizia, a explicat Mihai Constantin. El a mai spus că, în prezent, cu toată actualizarea cerinţelor făcute de Roşia Montană, ar putea fi un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari, fiind o solicitare pe care ar fi făcut-o compania minieră. Acesta a atras atenţia că asta nu înseamnă că acest prag se va regăsi în decizia care va fi publicată de către Curtea de Arbitraj.
„Cât despre actualizarea cerinţelor făcute de Roşia Montană, şi nu de eventualul nivel de compensaţii sau despăgubire care va fi solicitat statului român, el este... a fost estimat undeva între... cred că la început putea fi vorba şi de jumătate de miliard de dolari, iar astăzi, cu toate actualizările de rigoare, ar putea fi un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari, dar ţin să precizez că este o solicitare pe care, eventual ar fi făcut-o compania minieră. Asta nu înseamnă că acest prag se va şi regăsi în decizia pe care, repet, o aşteptăm a fi publicată de către Curtea de Arbitraj”, a completat Constantin.