Antena Meniu Search
x

Video Verdictul în dosarul Roșia Montană, așteptat astăzi. Oficialii de la Bucureşti se gândesc să facă plata despăgubirilor eșalonat

Astăzi este aşteptat verdictul în dosarul Roşia Montană. Guvernul ar putea fi obligat să plătească despăgubiri de miliarde de dolari companiei canadiene Gabriel Resources. Oficialii de la Bucureşti se gândesc să facă plata eșalonat

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 08.03.2024, 11:20

Vezi și

Între un miliard, suma investită de această companie canadiană și 6,7 de miliarde de dolari. Atât ar putea să plătească statul român în dosarul Roșia Montană. Azi, instanța internațională se va pronunța în acest dosar, iar după această decizie, spunea ministrul de Finanțe Marcel Boloș, statul român o să își facă și o strategie de negociere.

Este o sumă uriașă dacă ne referim la valoarea maximă de aproape 7 miliarde de dolari, pentru că, iată, cu acești bani, se pot construi spre exemplu nouă spitale regionale. De altfel, există și posibilitatea ca decizia să nu prevadă despăgubiri, însă să oblige statul român să continue exploatarea. Există și posibilitatea ca România să depună o contestație însă șansele de reușită sunt sub 5%.

Marcel Boloș: Această cheltuială cu siguranţă influenţează deficitul bugetar

 ”Am fost înştiinţaţi că în cursul zilei de mâine (n.r. vineri, 8 martie 2024) se va pronunţa decizia de către instanţa arbitrară internaţională. Aşteptăm să vedem care va fi această decizie şi urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere şi, în funcţie de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere, vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a transmis joi Marcel Boloş, potrivit news.ro. Acesta afirmă că este posibilă o cale extraordinară de atac, dar ea se derulează destul de rapid, aşa sunt uzanţele instanţelor arbitrare internaţionale şi perspectiva de a schimba decizia care se va pronunţa vineri este destul de mică, din ce a rtezultat în urma discuţiilor cu juriştii.

Pe acelaşi subiect

Întrebat dacă vor mai exista bani pentru majorarea pensiilor în septembrie, în cazul în care Romania plăteşte aceste despăgubiri, Boloş a spus că este o cheltuială neprevăzută care ”cu siguranţă” influenţează deficitul bugetar, dar nu influenţează modalitatea de recalculare a pensiilor.

”Această cheltuială, care este o cheltuială neprevăzută, cu siguranţă influenţează deficitul bugetar, dar astfel de cheltuieli care sunt socotite din perspectiva Eurostat ca şi cheltuieli extraordinare pot să aibă şi un regim aparte, în sensul în care la socoteala pe care o facem pentru ţinta de deficit bugetar să fie tratată ca şi o cheltuială extraodinară. În ceea ce priveşte pensiile şi recalcularea lor din luna septembrie, acestea sunt bugetate şi luate în calcul la deficitul bugetar. Deci o astfel de decizie cu privire la Roşia Montană nu influenţează modalitatea de recalculare şi obligaţia aceasta pe care o avem din luna septembrie. Dar majorează cu siguranţă ţinta noastră de deficit bugetar”, a spus Boloş.

”Sunt convins că pe calea dialogului vom găsi cea mai bună soluţie de a duce la bun sfârşit decizia. Să vedem care va fi rezultatul strategiei de negociere. Am menţionat că avem o strategie de negociere pe care o vom pune în aplicare la momentul la care va începe dialogul cu cei care sunt titularii acestei decizii. Maxim au cerut 6,7 miliarde euro şi minim ceea ce au investit, deci minimul a ceea ce a fost prezentat ca documente – şi mă gândesc că este un minim de la care porneşte decizia este de 1 miliard de euro. Ştim acest lucru şi în acest interval ar trebui să fie valoarea acestei decizii, respectiv valoarea impactului bugetar pe care o vom avea în decizia de la Roşia Montană”, a mai spus ministrul.

Este posibilă inclusiv o decizie nemonetară, care să oblige statul român la continuarea exploatărilor

De asemenea, acesta a reiterat ce a afirmat în luna februarie, că este posibilă inclusiv o decizie nemonetară, care să oblige statul român la continuarea exploatărilor.

”Există şi această perspectivă (a unei decizii nemonetare, n.r.). Să sperăm că alternativa aceasta va fi luată în calcul de către instanţa arbitraLă internaţională, decizia nemonetară, aşa cum am mai prezentat. Ar fi rezultatul luării în considerare a faptului că licenţa de exploatare este încă în vigoare şi obligaţia statului pentru a continua investiţia în condiţiile prevăzute în acordul de mediu poate fi o variantă care poate fi reţinută de către instanţa arbitrară internaţională”, a explicat Boloş.

Potrivit ministrului, după ziua de mâine (n.r. astăzi, 8 martie) se comunică decizia în mod oficial statului român şi ulterior există o perioadă de acomodare a deciziei, respectiv în cel mult 30 de zile anumite elemente din decizie se stabilesc care sunt publice şi care rămân secretizate. 

”Apoi urmeaază paşii procedurali de dialog, sper, totuşi, pentru ca să evităm un impact bugetar direct. Dacă am spus că avem o strategie de negociere, dacă o divulg, atunci pot influenţa rezultatul negocierii cu cei care sunt titularii deciziei. Şi nu aş vrea să se îmtâmple un astfel de lucru, pentru că noi, din discuşia cu dumnealor, trebuie să scoatem ce este mai bun pentru România!”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Procesul a fost încheiat în septembrie anul trecut. Despăgubirile ar putea ajunge la 6,7 miliarde de dolari

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a declarat recent că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari. Acesta a atras atenţia că asta nu înseamnă că acest prag se va regăsi în decizia care va fi publicată de către Curtea de Arbitraj.

Procesul a fost încheiat în septembrie anul trecut şi se aşteaptă acum decizia, a explicat Mihai Constantin. El a mai spus că, în prezent, cu toată actualizarea cerinţelor făcute de Roşia Montană, ar putea fi un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari, fiind o solicitare pe care ar fi făcut-o compania minieră. Acesta a atras atenţia că asta nu înseamnă că acest prag se va regăsi în decizia care va fi publicată de către Curtea de Arbitraj.

„Cât despre actualizarea cerinţelor făcute de Roşia Montană, şi nu de eventualul nivel de compensaţii sau despăgubire care va fi solicitat statului român, el este... a fost estimat undeva între... cred că la început putea fi vorba şi de jumătate de miliard de dolari, iar astăzi, cu toate actualizările de rigoare, ar putea fi un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari, dar ţin să precizez că este o solicitare pe care, eventual ar fi făcut-o compania minieră. Asta nu înseamnă că acest prag se va şi regăsi în decizia pe care, repet, o aşteptăm a fi publicată de către Curtea de Arbitraj”, a completat Constantin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Verdictul în dosarul Roșia Montană, așteptat astăzi. Oficialii de la Bucureşti se gândesc să facă plata despăgubirilor eșalonat