România, centrul operațiunilor NATO: Am primit blindate Stryker și avioane F-18 Super Hornet, secretarul Alianței este așteptat la Baza "Mihail Kogălniceanu"
Sunt scene ca-n filmele de război pe şoselele din România. Armata primeşte întăriri de la americani, trupe gata să intervină dacă tensiunile din Ucraina escaladează. Primul convoi militar, camioane încărcate cu vehicule blindate, a intrat deja în ţară aseară şi va ajunge la Baza "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa vineri dimineaţă. Zilele următoare sunt aşteptaţi 1.000 de soldaţi americani.
De Laurenţiu Rădulescu la 10.02.2022, 19:26Sunt scene care dau fiori. Escortat de maşini ale poliţiei militare, ca într-o scenă de război autentică, primul convoi cu autovehicule militare americane a intrat în România, aseară, prin Vama Nădlac. Vor traversa ţara, cu destinaţia baza militară Mihail Kogălniceanu din Constanţa.
Iulia Pop, reporter Observator: Nu suntem într-un film american de acţiune, ci parte din realitatea din punctul de trecere al frontierei Nădlac. Primele convoaie cu tehnică militară a SUA au intrat în România.
Un al doilea convoi va intra în ţară mâine dimineaţă. Sunt în total 60 de vehicule cu echipamente şi logistică militară. Forţa detaşamentului Statelor Unite ale Americii se bazează în principal pe vehiculele blindate Stryker, unele dotate cu rachete antitanc sau mortiere. Cinci milioane de dolari costă un astfel de vehicul.
Ioan Sorin Semeniuc, Comandantul Batalionului 191 Infanterie Arad: În graficul de deplasare urmează să vină în zilele următoare, într-adevăr, şi personalul militar. Soldaţii propriu-zis.
- Rusia a început exercițiile militare cu Belarus. 30.000 de soldați ruși ar fi desfășurați la granița cu Ucraina
- Ungaria nu mai acceptă trupe NATO pe teritoriul său: "Nu mai vrem să fim în tabăra învinşilor"
- De ce a anunțat Ministerul Apărării ruta convoaielor americane prin țară. Imagini cu blindatele Stryker în drum...
Militarii americani trimiși în România, din cel mai vechi regiment de Cavalerie al SUA
Concret, o mie de soldaţi americani pregătiţi şi instruiţi pentru ce e mai rău. Fac parte din Regimentul 2 Cavalerie, cel mai longeviv din armata americană şi sunt deja familiarizaţi cu ţara noastră. Au participat, în trecut, la exerciţii militare comune cu forţele române.
Colonel Joe Ewers, Regimentul 2 Cavalerie: Scopul acestei misiuni este de a asigura aliații noștri și de a consolida flancul estic al alianței NATO.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Aproape 500 de militari sunt cantonaţi la baza de la Mihail Kogălniceanu. Prezenţi, de asemenea, cu elicoptere de luptă Black Hawk.
Avem și avioane de vânătoare gata să apere spațiul aerian
Patru aeronave F-18 Super Hornet care erau staționate în Marea Mediterană la bordul portavionului american Harry S. Truman au fost trimise în România şi sunt acum la baza 86 Borcea. Sunt avioane care ating aproape 2.000 km pe oră. Fiecare poate fi echipat cu 7 tone de armament - de la rachete şi până la bombe. Împreună cu aeronavelor românești de luptă F-16 desfășoară misiuni şi antrenamente.
Klaus Iohannis, președintele României: Evoluțiile actuale de securitate din vecinătatea noastră directă dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare.
Între timp, secretarul general al NATO îi dă un ultimatum lui Vladimir Putin. Mâine, Stoltenberg va ajunge şi în România, la baza militară de la Kogălniceanu.
Jens Stoltenberg, secretar-general al NATO: Rusia poate alege o soluție diplomatică și suntem gata să discutăm. Dar dacă vor alege confruntarea, vor plăti un preț mare. Vor fi sancțiuni economice.
În total, peste 3.000 de soldaţi americani sunt trimişi către Europa de Est. 2.000 dintre ei se vor stabili în Polonia şi Germania. Alţi 8.500 sunt în alertă în cazul în care NATO are nevoie de o reacție rapidă.