Ungaria nu mai acceptă trupe NATO pe teritoriul său: "Nu mai vrem să fim în tabăra învinşilor"
Ungaria nu mai acceptă trupe NATO pe teritoriul său, susţine Péter Szijjártó, ministrul de Externe al ţării vecine cu România. Oficialul susţine că efectele unui conflict militar între Est şi Vest ar putea avea un efect devastator pentru ţările din Europa Centrală, iar Ungaria nu mai vrea să fie "în tabăra învinşilor".
În contextul conflictului care stă să explodeze între Rusia şi Ucraina, Statele Unite ale Americii au trimis soldaţi în Polonia şi România, iar Germania îngroaşă rândurile militarilor mobilizaţi în ţările baltice - Estonia, Lituania, Letonia, dar şi în Polonia. Totuşi, Ungaria şi-a exprimat intenţia de a sta deoparte: ministrul de Externe Péter Szijjártó a declarat că nu mai acceptă trupe NATO pe teritoriul ţării. "Nu, nu am fost de acord cu acest lucru şi nici nu vom fi, pentru că avem deja trupe NATO pe teritoriul ţării - armata Ungariei şi forţele noastre armate. Au capacitatea să garanteze securitatea ţării, aşa că nu avem nevoie de trupe adiţionale NATO", a declarat oficialul de la Budapesta, potrivit Euronews.
Ungaria se teme că efectele conflictului Rusia - Ucraina vor fi devastatoare pentru Europa Centrală
Rusia a concentrat militari la graniţa Ucrainei, iar SUA au avertizat că Moscova se pregăteşte de invazie. Kremlinul neagă acuzaţiile. În acest context tensionat, Péter Szijjártó a îndemnat ţările europene, Statele Unite şi Rusia să continue negocierile, pentru a evita "cel mai negru scenariu", al unei confruntări armate. Susţine că situaţia actuală aminteşte de ororile Războiului Rece şi de suferinţa provocată timp de decade întregi de către acesta. "Nu vrem ca acele timpuri să revină. Cerem comunităţii internaţionale să facă tot ce este posibil pentru a evita un alt Război Rece. (...) Din păcate, istoria ne-a învăţat extrem de clar că de fiecare dată când apare un conflict între Est şi Vest, ţările din Europa Centrală au de pierdut şi nu mai vrem să fim în tabăra învinşilor", a adăugat Péter Szijjártó.
"Trebuie să investim resurse diplomatice, să mizăm pe dialog. Solicităm Rusiei şi aliaţilor vestici, marilor ţări puternice să nu renunţe la speranţa unei înţelegeri amiabile, ci dimpotrivă - să discute pentru că, încă o dată, vreau să subliniez că pentru noi, statele mai mici din Europa Centrală, acţiunile violente pot fi extrem de periculoase", a precizat ministrul de Externe al Ungariei.
România, centrul operațiunilor NATO
Sunt scene ca-n filmele de război pe şoselele din România. Armata primeşte întăriri de la americani, trupe gata să intervină dacă tensiunile din Ucraina escaladează. Primul convoi militar, camioane încărcate cu vehicule blindate, a intrat deja în ţară aseară şi va ajunge la Baza "Mihail Kogălniceanu" din Constanţa vineri dimineaţă. Zilele următoare sunt aşteptaţi 1.000 de soldaţi americani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰