România condamnă declarațiile ambasadorului chinez la Paris. Scandal diplomatic imens în Europa
O declaraţie făcută vinerea trecută de ambasadorul Chinei la Paris a declanşat un scandal diplomatic imens. Lu Shaye a lăsat de înţeles că pune sub semnul întrebării suveranitatea fostelor republici sovietice. China a dat luni asigurări că respectă "statutul de stat suveran" al ţărilor din fosta Uniune Sovietică. Ambasadorul a fost convocat la MAE din Franţa iar statele baltice au convocat la rândul lor pe ambasadorii chinezi. Declaraţiile au fost condamnate şi de România: "Sunt inacceptabile şi contrazic Carta ONU", a transmis Bogdan Aurescu.
De Redactia Observator la 24.04.2023, 20:25"Exprim condamnarea fermă a declarațiilor ambasadorului chinez la Paris, care pun sub semnul întrebării suveranitatea statelor care și-au câștigat sau și-au recâștigat independența după dizolvarea Uniunii Sovietice. Asemenea declarații sunt inacceptabile și contravin Cartei ONU" a declarat Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg.
Franţa, Ucraina şi statele baltice şi-au exprimat stupoarea în urma comentariilor lui Lu Shaye. Ambasadorul Chinei la Paris a fost întrebat vineri, într-un interviu televizat, dacă el consideră că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, face parte din Ucraina, conform dreptului internaţional. "Chiar şi aceste ţări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut efectiv, aşa cum spunem noi, conform dreptului internaţional, deoarece nu există un acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţară suverană. Există o istorie aici, în care Crimeea a făcut parte iniţial din Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei în perioada Uniunii Sovietice" a declarat ambasadorul.
Declaraţiile sale care pot fi interpretate ca punând la îndoială suveranitatea unor ţări membre ONU, ce s-au recunoscut reciproc, în mod oficial, după dizolvarea Uniunii Sovietice, inclusiv de către Federaţia Rusă, au stârnit reacţii vehemente din partea Ucrainei, a Moldovei şi a ţărilor baltice, foste republici sovietice, dar şi din partea Cehiei, a Franţei şi a şefului diplomaţiei europene, care a spus că speră că nu acesta este punctul de vedere al Beijingului. Ambasadorul Lu Shaye a fost convocat luni la MAE francez. Chişinăul, ca şi alte voci din diplomaţia europeană, a transmis că aşteaptă explicaţii oficiale din partea Beijingului. Aproape 80 de parlamentari europeni i-au cerut ministrului de externe francez, Catherine Colonna, să îl declare persona non grata pe ambasadorul chinez la Paris.
- O declarație a ambasadorului Chinei la Paris a aruncat în aer relațiile cu țările baltice: "Aşteptăm o...
- De ce vrea șeful diplomației UE ca nave militare europene să patruleze în apele Taiwanului
- Ce i-a promis lui Putin ministrul Apărării din China. A ales să facă prima sa călătorie în Rusia chiar de Paşte
Statele baltice îi convoacă pe ambasadorii chinezi
Letonia, Lituania şi Estonia îi vor convoca luni pe ambasadorii Chinei în capitalele lor în contextul în care ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye. "Cele trei state baltice îi vor convoca în timpul zilei" (de luni) pe emisarii chinezi, "pentru a cere o clarificare, a şti dacă poziţia Chinei privind independenţa s-a schimbat, şi a le reaminti că nu suntem ţări post-sovietice, ci ţări ce fuseseră ocupate ilegal de Uniunea Sovietică", a declarat şeful diplomaţiei lituaniene, Gabrielius Landsbergis, în marja unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe europeni.
China "respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor"
În acelaşi timp, China a dat asigurări luni că respectă "statutul de stat suveran" al ţărilor din fosta Uniune Sovietică. "China respectă statutul de stat suveran al republicilor" născute din disoluţia Uniunii Sovietice, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Mao Ning. Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez a insistat luni că "după prăbuşirea Uniunii Sovietice China a fost una dintre primele ţări care au stabilit relaţii diplomatice cu ţările respective" şi că "după stabilirea de relaţii diplomatice China a aderat mereu la principiul respectului reciproc şi egalităţii pentru dezvoltarea de relaţii bilaterale de prietenie şi cooperare".
Miniştrii de externe din UE califică drept total inacceptabile comentariile ambasadorului
''Este total inacceptabil. Sper că şefii acestui ambasador vor pune lucrurile în ordine'', a spus ministrul de externe ceh Jan Lipavsky la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg. Omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, a afirmat că remarci precum cele ale ambasadorului Lu Shaye sunt ''complet inacceptabile''.
Ministrul de externe italian Antonio Tajani a declarat că nu este de acord cu comentariile ambasadorului chinez, în timp ce omologul luxemburghez Jean Asselborn a calificat remarcile diplomatului chinez drept o ''boacănă'', subliniind că trebuie depuse eforturi pentru calmarea situaţiei create.
Republica Moldova: "Suntem miraţi să auzim aceste declaraţii"
"Suntem miraţi să auzim aceste declaraţii ale ambasadorului chinez în Franţa care a pus sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor care şi-au declarat independenţa în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice, Republica Moldova şi Republica Populară Chineză şi-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc şi sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială", arată un comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău.