Antena Meniu Search
x

Ce i-a promis lui Putin ministrul Apărării din China. A ales să facă prima sa călătorie în Rusia chiar de Paşte

Ministrul chinez al Apărării a fost primit de Vladimir Putin la Moscova chiar în prima zi de Paşte. Li Shangfu a spus la întâlnirea de la Kremlin că legăturile dintre Rusia şi China "depășesc alianțele politico-militare din perioada Războiului Rece". 

de Redactia Observator

la 17.04.2023, 17:43

Vezi și

Întâlnirea a dat startul unei vizite de patru zile a lui Li Shangfu în Rusia, prima sa călătorie în străinătate de când a preluat ministerul luna trecută. Întâlnirea are loc în timp ce țările occidentale au intensificat presiunea asupra Beijingului pentru a-l constrânge pe Putin să pună capăt războiului din Ucraina. Generalul Li este un veteran care a condus eforturile de modernizare militară a Chinei şi a fost sancționat de Statele Unite în 2018. În calitate de şef al Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor militare din China, acesta a aprobat tranzacții cu compania rusă de stat Rosoboronexport. Aceste tranzacții au inclus livrarea către China a aeronavelor de luptă ruseşti Su-35 în 2017 și a unor echipamente legate de sisteme de rachete sol-aer S-400 în 2018, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Vladimir Putin și ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, au promis că vor aprofunda cooperarea militară dintre China și Rusia. Li a declarat că Beijingul este dispus să colaboreze cu Rusia pentru a avea comunicații strategice strânse între armatele lor. Totodată China este pregătită să consolideze coordonarea și cooperarea multilaterală cu Rusia, potrivit agenţiei de stat CCTV. "China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a aduce noi contribuții la menținerea securității și stabilității mondiale și regionale", a decclarat Li, potrivit presei de stat din China. 

El a mai spus că legăturile dintre Rusia și China "depășesc alianțele politico-militare din epoca Războiului Rece", potrivit unor declaraţii traduse difuzate de televiziunea rusă. "Aceasta este prima mea vizită în străinătate de când am preluat funcția de ministru chinez al Apărării. Am ales Rusia în mod special pentru aceasta, pentru a sublinia natura specială și importanța strategică a legăturilor noastre bilaterale", a spus Li. După întâlnirea, la care a participat și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, Putin și Li au salutat cooperarea militară dintre cele două ţări, care au declarat că au un parteneriat "fără limite" încă de la începutul lui 2022.

China a fost de acord să înarmeze Rusia în secret - documente de la Pentagon

Pe acelaşi subiect

Imaginile difuzate de Kremin l-au arătat pe Li în timp ce l-a salutat militar pe Putin, apoi a dat mâna cu acesta și s-au aşezat la o masă. "Lucrăm activ prin departamentele noastre militare, schimbăm periodic informații utile, lucrăm împreună în domeniul cooperării tehnico-militare și organizăm exerciții comune", a spus Putin. Exercițiile care au avut loc în Orientul Îndepărtat, precum și în Europa, au implicat forțe terestre, navale și aeriene, potrivit lui Putin.  "Fără îndoială, acesta este un alt domeniu crucial care întărește natura extrem de încrezătoare, strategică a relațiilor noastre", a spus Putin.

Forțele ucrainene găsesc un număr tot mai mare de componente chinezeşti în armele rusești folosite în Ucraina, a declarat vineri un înalt oficial de la Kiev. China a negat în repetate rânduri că trimite echipamente militare în Rusia. Documente scurse de la Pentagon şi preluate de presa internaţională săptămâna trecută menţionau că Beijingul a aprobat trimiterea de ajutor letal Rusiei pentru războiul din Ucraina, dar dorea ca orice transport să rămână secret.

Cu toate astea, NATO și Statele Unite au spus recent oficial că nu au văzut încă semne că Beijingul furnizează arme Moscovei. Călătoria lui Li în Rusia, care va dura până pe 19 aprilie, vine la câteva săptămâni după o vizită oficială la Moscova a liderului chinez, Xi Jinping. Pe parcursul a două zile de discuții, Putin și Xi au salutat "o nouă eră" în relația lor și au discutat despre propunerile Beijingului de a pune capăt conflictului din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Ce i-a promis lui Putin ministrul Apărării din China. A ales să facă prima sa călătorie în Rusia chiar de Paşte