Antena Meniu Search
x

De ce vrea șeful diplomației UE ca nave militare europene să patruleze în apele Taiwanului

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, doreşte ca navele militare europene să patruleze în apele care despart Taiwanul de China continentală. "Fac apel la flotele europene să trimită nave în Strâmtoarea Taiwan pentru a arăta angajamentul Europei faţă de libertatea de navigaţie în această zonă crucială", a scris Borrell într-un ziar francez. China consideră că Taiwanul este o provincie rebelă a sa şi a efectuat recent manevre militare în care a simulat bombardarea insulei şi o blocadă navală. Josep Borrell a declarat recent că un eventual atac al Chinei împotriva Taiwanului trebuie respins nu doar din raţiuni morale, ci şi economice. Industria din Taiwan are un rol strategic în producţia de microprocesoare.

de Redactia Observator

la 24.04.2023, 07:49

nava militară americană USS Antietam (CG 54), în 2022
De ce vrea șeful diplomației UE ca nave militare europene să patruleze în apele Taiwanului - Profimedia Images (arhivă)

Europa trebuie să fie "foarte prezentă pe această temă, care ne priveşte din punct de vedere economic, comercial şi tehnologic", spune Josep Borrell într-un articol publicat de Le Journal du Dimanche. "Iată de ce fac apel la marinele europene să patruleze în Strâmtoarea Taiwan pentru a arăta angajamentul Europei faţă de libertatea de navigaţie în această zonă absolut crucială", arată şeful diplomaţiei europene.

Stâmtoarea Taiwan, consideră Borrell, este "cea mai strategică strâmtoare din lume", mai ales în ceea ce priveşte comerţul. "Trebuie să fim prezenţi acolo prin operaţiuni de libertate de navigaţie. Taiwanul face cu siguranţă parte din perimetrul nostru strategic pentru a garanta pacea, pentru a ne apăra interesele", a arătat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

China nici nu vrea să audă de amestecul Occidentului în relațiile sale cu Taiwanul

Qin Gang, ministrul chinez de Externe, a reafirmat, vineri, că ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan aparţin Chinei, denunţând acuzaţiile privind tentative de perturbare a stabilităţii şi ambiţiile separatiste ale Administraţiei de la Taipei, informează agenţia Reuters.

Pe acelaşi subiect

"În ultima perioadă, a fost o retorică absurdă prin care China este acuzată de modificarea statutului, perturbarea păcii şi a stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan. Această logică este absurdă, iar concluzia este periculoasă", a afirmat Qin Gang, într-un discurs rostit la Forumul Lanting din Shanghai.

"Oamenii care gândesc corect pot vedea cine este implicat în acţiuni hegemonice de intimidare (...). Nu China continentală, ci forţele separatiste care vor independenţa Taiwanului şi câteva ţări încearcă să afecteze actualul statut. Cei ce practică jocul cu focul se vor arde la un moment dat", a atras atenţia ministrul chinez de Externe.

China face exerciții militare de amploare în jurul Taiwanului

China a efectuat exerciţii aeriene şi navale de amploare în jurul Taiwanului ca reacţie la întâlnirea pe care preşedintele taiwanez, Tsai Ing-Wen, a avut-o în Statele Unite cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. Beijingul consideră că deplasarea preşedintelui Taiwanului în SUA a subminat principiul politic "o singură Chină". Statele Unite menţin o poziţie de "ambiguitate politică" în problema Taiwanului, nerecunoscând independenţa teritoriului chinez, dar oferind susţinere Administraţiei separatiste de la Taipei.

Administraţia de la Beijing a evidenţiat în mai multe rânduri ambiţia de a reuşi reunificarea cu Taiwanul şi nu a exclus utilizarea forţei militare. Joseph Wu, ministrul de Externe de la Taipei, a avertizat joi că se teme că armata chineză ar putea lansa o invazie în anul 2027. "Noi tratăm cu foarte multă seriozitate ameninţarea militară chineză. Cred că 2027 este anul pe care trebuie să îl luăm în serios", a afirmat Joseph Wu, într-un interviu acordat postului LBC.

Germania acuză China că urmărește modificarea ordinii internaționale

În urmă cu câteva zile, Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei, a acuzat China că ar încerca să modifice ordinea internaţională bazată pe reguli, susţinând că Uniunea Europeană nu trebuie să asiste pasiv la presiunile exercitate de Beijing asupra unor state asiatice. "Mulţi dintre partenerii noştri din Asia simt deja cum China încearcă să înlocuiască ordinea internaţională bazată pe reguli cu propriile reguli. China susţine că nu sunt reguli, deşi a ratificat tratate internaţionale. Europenii nu trebuie să se ascundă într-o cochilie", a afirmat Baerbock. "O operaţiune militară chineză în Taiwan ar fi un scenariu de groază, care ar genera unde de şoc" asupra economiilor Chinei şi Germaniei. "Urmărim cu multă îngrijorare tensiunile din Strâmtoarea Taiwan", a subliniat Baerbock. În replică, Beijingul a acuzat statele occidentale că susţin aspiraţiile separatiste ale Taiwanului.

În schimb, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat recent, cu ocazia unei vizite de stat în China, că Uniunea Europeană nu trebuie să urmeze strict politicile Washingtonului sau Beijingului în problema Taiwanului. "Cel mai rău lucru ar fi ca noi, europenii, să devenim imitatori, să ne adaptăm la ritmul american sau la reacţiile exagerate ale Chinei", a declarat Macron.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri externe » De ce vrea șeful diplomației UE ca nave militare europene să patruleze în apele Taiwanului