Antena LIVE

Curs valutar

Video

România nu renunță la vaccinul AstraZeneca. 222 de cazuri de coagulare a sângelui la 34 de milioane de doze administrate, la nivel european

România va continua vaccinarea cu AstraZeneca. Asta deşi mai multe state europene l-au interzis unor categorii de vârstă. Doar persoanele care după prima doză au făcut cheaguri de sânge nu vor primi acest ser şi la rapel. În centrele din ţară, numărul celor care se încumetă să se imunizeze cu AstraZeneca scade de la zi la zi.

De la 08.04.2021, 20:55
WhatsApp
Vezi și:

Toţi miniştrii Sănătăţii din UE au avut aseară, după anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului referitor la legătura dintre vaccinarea cu AstraZeneca şi posibile cazuri de tromboze, o discuţie despre adoptarea unei poziţii comune în toate statele pe care le reprezintă. Decizia a fost însă ca fiecare naţiune să stabilească ce face în funcţie de propria analiză. În România, anunţul a fost făcut după discuţii ale autorităţilor din Sănătate care au durat mai bine de patru ore. 

Valeriu Gheorghiță, ccordonatorul campaniei de vaccinare: Se continuă vaccinarea cu vaccinul e la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza unu vor primi rapel cu acelaşi vaccin. Cei care fac tromboze au contraindicaţie de vaccinare cu AstraZeneca.

Ca şi în zilele precedente, centrele de vaccinare cu serul britanic erau mai mult goale. Cei care nu şi-au anulat programarea au discutat cu medicii ca să se asigure că nu vor păţi nimi. 

Sunt puţin temător. Am o istorie, poate puţini o au, în direcţia medicală.

Pe acelaşi subiect

La nivel naţional, ieri s-au imunizat cu AstraZeneca peste 2.000 de persoane. Un număr de patru ori mai mic faţă de acum două săptămâni. Compania producătoare spune că evaluările au reafirmat că vaccinul oferă un nivel ridicat de protecție împotriva formelor severe de COVID-19 și că beneficiile continuă să depășească cu mult riscurile. Totuşi, pe prospectul serului se vor menţiona cheagurile de sânge ca posibil efect secundar al vaccinului anti-COVID. 

Vaccinare cu AstraZeneca. 222 de cazuri de coagulare la nivel european

Au fost raportate 222 de cazuri de coagulare la nivel european din 34 de milioane de doze administrate. Cele mai multe astfel de reacţii adverse au apărut la femei sub 60 de ani, în primele două săptămâni de la vaccinare.

Aproape 400.000 de români au fost vaccinaţi cu AstraZeneca. Peste 300.000 nu s-au mai prezentat însă la centre. Medicii îi sfătuiesc pe cei programaţi cu acest ser să nu ia preventiv anticoagulante.

Horia Bumbea, medic primar hematologie: Nu sunt astfel de recomandări.Nu este bine să luăm anumite medicamente dacă nu avem o indicaţie medicală inclusiv la persoanele care spun sau ştiu că au anumite modifări cu risc protrombotic.

Rapelul cu AstraZeneca va începe în România luni. Autorităţile le transmit celor care nu vor să meargă la a doua doză că dacă nu au avut reacţii adverse grave după primele 14 zile de la prima injecţie nu au de ce să se teamă. 

Valeriu Gheorghiță, ccordonatorul campaniei de vaccinare: Sunt țări ca Germania care au decis ca a doua doză sa fie pe ARN mesager, nu avem suficiente date de eficacitate.

Ce măsuri au luat statele europene cu privire la serul AstraZeneca-Oxford

Guvernul belgian a anunţat că va restricţiona vaccinul de la AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta peste 55 de ani. În Italia se va recomanda utilizarea serului în special pentru vaccinarea persoanelor de peste 60 de ani, însă cei programaţi deja la rapel cu AstraZeneca vor continua să fie vaccinaţi cu acest ser. 

Franco Locatelli, preşedinte ale Consiliului Superior de Sănătate Italia: Recomandăm folosirea preferenţială a vaccinului AstraZeneca pentru adulţii de peste 60 de ani.

În Marea Britanie, cei sub 30 de ani vor putea alege să facă vaccinul Pfizer sau Moderna în locul AstraZeneca. Din 20 de milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză de AstraZeneca au fost 79 de cazuri de tromboză, din care 19 persoane au decedat. 

Matt Hancock, ministrul Sănătăţii din Marea Britanie: Avem destule, mai mult decât suficiente vaccinuri Pfizer şi Moderna pentru a acoperi vaccinarea celor 8,5 de milioane de oameni cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani care au rămas nevaccinaţi, dacă va fi nevoie.

Directorul OMS pentru Europa Hans Kluge a spus ieri în vizita în România că se va vaccina cu AstraZeneca în luna mai când este programat dacă i se va propune acest vaccin. 

Hans Kluge, director regional pentru Europa: La fiecare 20 de secunde o persoană moare din cauza acestei boli. Oamenii nu mor de la vaccin.

Indiferent cât de mult va scădea numărul celor care vor refuza vaccinul AstraZeneca în România, oficialii ne asigură că avem suficiente doze din celelalte seruri să atingem pragul de 5 milioane de persoane imunizate până la 1 iunie.

Ema Schweninger
astrazeneca vaccinare romania reactii adverse tromboza valeriu gheorghita
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Unde se pune bicarbonat de sodiu în mașina de spălat rufe ca să curețe petele...
Fanatik.ro
Publicat 25.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin...
Gandul
Publicat 25.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Câți bani ar fi plătit Călin Georgescu pe TikTok pentru a fi promovat de...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Prima declarație de la Kremlin despre victoria lui Călin Georgescu în primul...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Taylor Swift a purtat un colier strălucitor cu diamante pentru o cină în New...
ZU
Publicat 25.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii...
Deparinti
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cei mai iubiți 7 actori turci în 2024. Care sunt preferații fanelor din...
Happy
Publicat 25.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Medicool
Publicat 25.11.2024