Video România va continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Valeriu Gheorghiță: "Evenimentele trombotice sunt foarte rare"
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat că România va continua imunizarea cu serul AstraZeneca. "Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă", a declarat medicul militar. "Temporizarea sau renunțarea la vaccinare ne poate aduce la forme severe de îmbolnăvire, atât pe noi cât și pe cei din jurul nostru", a argumentat Gheorghiță.
- România nu va opri imunizarea populației cu serul AstraZeneca-Oxford. Peste 300.000 de persoane au refuzat până la acest moment să le fie administrat vaccinul făcut de britanici
LIVE: Observator a transmis în direct declarațiile medicului militar Valeriu Gheorghiță:
Valeriu Gheorghiță a precizat că beneficiile vaccinării cu serul de la AstraZeneca-Oxford depășesc riscurile de apariție a evenimentelor trombotice, motiv pentru care se va continua imunizarea.
- Valeriu Gheorghiţă: Rapelul cu AstraZeneca, anulat în cazul persoanelor care au dezvoltat tromboze după prima doză
- Vaccinuri COVID-19 combinate, pentru cei care au primit prima doză de AstraZeneca
- Agenția Europeană a Medicamentului: "Cazurile de tromboze ar trebui catalogate ca posibile efecte secundare ale...
"Boala se asociază cu un risc considerabil de spitalizare,deces, inclusiv prin evenimente trombotice. Pe de altă parte, evenimentele trombotice raportate post-vaccinare sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile care survin după vaccinare legat de aceste potențiale evenimente trombotice. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic din România este important să se continue vaccinarea împotriva Covid cu toate produsele vaccinale disponibile. Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat din populație să se vaccineze cât mai curând posibil pentru a opri efectele acestei pandemii. Temporizarea sau renunțarea la vaccinare ne poate aduce la forme severe de îmbolnăvire, atât pe noi cât și pe cei din jurul nostru. Mai mult, ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup pe care ne dorim toți să o atingem pentru a stopa efectele pandemiei. Toate autoritățile din domeniu și specialiștii din sistemul medical monitorizează în permanență toate datele științifice disponibile, atât cele existente cât și cele care urmează să fie publicate privind vaccinarea, indicațiile, profilul de siguranță, datele de eficacitate atât la AstraZeneca cât și la celelalte vaccinuri autorizate", a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță: "Beneficiile globale ale vaccinării depăşesc riscurile acestor efecte secundare"
"Agenţia Europeană confirmă că raportul beneficiu-risc AstraZeneca rămâne pozitiv, a fost identificată o posibilă relaţie de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge cu caracteristici neobişnuite asociate trombocitelor. Un alt element improtant, au fost analizate până la dată de 4 aprilie toate cazurile raportate la nivel european şi mondial, fiind înregistrate apoximativ 222 de cazuri de evenimente trombotice şi aici ne referim la tromboză de sinus venos cerebral şi de sistem venos din peste 32 de milioane de doze administrate. Toate datele echivalează cu o rată de apariţie a acestor evenimente de 0.65 la 100.000 de persoane vaccinate. Combinaţia raportată a cheagurilor de sânge şi a trombozei scăzute este foarte rară iar beneficiile globale ale vaccinării depăşesc riscurile acestor efecte secundare. Aş vrea să menţionez că directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului a precizat că în urmă analizelor tuturor cazurilor raportate nu s-au identificat de experți factori de risc legate de sex, vârstă, comorbidități, motiv pentru care nu au fost restrânse indicaţiile de utilizare a vaccinului AstraZeneca. Revenind la situația din România, ştim că pandemia Covid este îngrijorătoare cu circa 4.500 cazuri noi raportate în fiecare zi şi peste 150 de decese zilnic. Din evoluția recentă a pandemiei se constată că, la 100 de oameni diagnosticați, 2.5 persoane decedează, această este rata de fatalitate. Din păcate s-a observat o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor inclusiv în rândul populației tinere", a declarat Valeriu Gheorghiță.
Tromboză după AstraZeneca-Oxford. Care sunt simptomele
"Un lucru important e legat de comunicare şi informare. Fiecare trebuie să înțeleagă eventualele semne de alarmă pe care trebuie să le cunoască cât mai bine pentru a ne putea adresa serviciilor medicale pentru diagnostic și tratament. Tocmai de aceea vom furniza un material informativ pentru toate persoanele care vor să se vaccineze sau au fost vaccinate care să prezinte succint, pe înțelesul tuturor, care sunt simptomele de alarmă pentru care trebuie să solicităm un consult medical: dificultățile de respirație, durere în piept, umflături ale membrelor inferioare, dureri abdominale, anumite simptome neurologice, durerea de cap intensă care nu cedează la tratamentele obișnuite şi care se poate asocia și cu tulburări de vedere sau apariția unor mici pete de sânge pe tesii sau sângerări în afara locului de administrare. Toate aceste semne care apar la primele 14 zile de la vaccin sunt semne care trebuie să conducă persoana să apeleze la serviciul medical. Mai mult facem un apel către profesioniștii din sistemul sănătății dar și către beneficiari, să raportăm corect toate evenimentele adverse înregistrate și să le putem investiga complet tocmai pentru a avea mai multe date disponibile atât la nivelul ţării cât şi la nivel european", a transmis medicul militar.
Știre inițială: Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, Roxana Ștefania Stroe, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, vor anunța oficial decizia luată în ceea ce provește folosirea serului AstraZeneca în România la ora 16.00.
S-a dorit o decizie unitară privind AstraZeneca
Întâlnirea de astrăzi dintre reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) are loc după ce, miercuri, în cadrul unei ședințe în format online, miniștrii Sănătății din UE nu au putut lua o decizie unitară prinvind vaccinarea cu serul AstraZeneca. Unele țări vor să continue vaccinarea cu serul AstraZeneca, sub o strictă supraveghere, în timp ce altele propun să nu-l mai folosească pentru anumite categorii de vârstă.
Ședința a avut loc după anunțul oficial făcut de comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului, care a concluzionat că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA anunță, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.
Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți ad hoc. EMA reamintește profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.
Valeriu Gheorghiță nu recomandă alt vaccin la rapel
Șeful campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că nu este recomandată combinarea a două sau mai multe vaccinuri. El le răspunde astfel celor vaccinați cu AstraZeneca și care acum sunt reticenţi să facă și rapelul cu acelaşi ser.
Întrebat dacă persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca ar putea face rapel cu alt ser, în caz că acesta va fi oprit de la administrare, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: "Nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin. (...) Dacă se va decide o impunere a unei limite de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, după exemplul Germaniei. (...) Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente (trombotice - n.red.) este unul care ţine de reactivitatea imună a organismului uman, nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariţie la a doua doză. Ca atare, dacă avem o persoană care a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză, clar este contraindicată administrarea celei de a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă, nu ne aşteptăm ca la a doua doză să apară aceste evenimente", a declarat Valeriu Gheorghiță.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰