Antena Meniu Search
x

Ce este tromboza, efect secundar foarte rar al vaccinului AstraZeneca

Reprezentanţii Agenţiei Europene a Medicamentului, dar şi alte autorităţi din întreaga lume, au recunoscut, după mai multe verificări, că apariţia unei tromboze poate reprezenta un efect secundar al vaccinului produs de AstraZeneca pentru combaterea coronavirusului.

de Redactia Observator

la 08.04.2021, 18:23

Specialiştii recomandă în continuare vaccinarea anticoronavirus cu ser produs de AstraZeneca
Specialiştii dau asigurări că rareori apar probleme în urma administrării unui vaccin de la AstraZeneca - Hepta
  • 19 persoane ar fi murit în Marea Britanie, după administrarea a peste 20 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus produs de AstraZeneca.

Anunţurile au fost făcute după ce în mai multe ţări din întreaga lume s-au înregistrat momente controversate şi chiar morţi suspecte care ar fi fost legate de vaccinarea cu serul celor de la AstraZeneca pentru combaterea coronavirusului. Într-un final, cei de la Agenţia Europeană a Medicamentului au precizat că "în fiecare zi, COVID provoacă mii de morţi în Uniunea Europeană. Accest vacin s-a dovedit a fi foarte eficient şi salvează vieţi. Vaccinarea este extrem de importantă şi trebuie să folosim vaccinurile pe care le avem să ne protejăm. După o analiză în profuzime, am concluzionat că aceste cazuri raportate de cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui să fie listate ca posibile efecte secundare ale vaccinului".

Cu toate acestea, specialiştii dau asigurări că episoadele sunt extrem de rare şi susţin în continuare vaccinarea împotriva coronavirusului inclusiv cu serul produs de cei de la AstraZeneca. Totuşi, se atrage atenţia oamenilor ca aceştia să meargă de urgenţă la doctor în cazul în care apar semne ale unei posibile tromboze, respectiv dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, simptome neurologice, etc.

Tromboza este o boală provocată prin astuparea unui vas sanguin de către un cheag de sânge, respectiv prin obturarea parțială sau totală a unei artere sau vene prin formarea unui cheag de sânge.

19 persoane au murit în Marea Britanie, după vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca

Pe acelaşi subiect

Pentru a evidenţia, într-o oarecare măsură, cât de rar apar trombozele după vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, specialiştii au dat ca exemplu cazul Marii Britanii, unde 19 persoane au murit din cauza unor tromboze, la administrarea a peste 20 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, ceea ce înseamnă o rată foarte mică de decese.

Valeriu Gheorghiţă, şeful campaniei de vaccinare anticoronavirus în România, a dat şi el asigurări că problemele apărute în urma vaccinării cu serul produs de AstraZeneca sunt extrem de rare, însă a anunţat că persoanele care dezvoltă astfel de probleme, după ce s-au vaccinat cu prima doza de vaccin anticoronavirus produs de AstraZeneca, ar urma să fie vaccinate cu alte tipuri de vaccin.

Restricţii în privinţa administrării vaccinului de la AstraZeneca

Deşi specialiştii, şi mai ales cei de la Agenţia Europeană a Medicamentului, dau asigurări că apar rar probleme după vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, autorităţile din mai multe ţări au decis să restricţioneze administrarea vaccinului respectiv.

Astfel, în Spania, de exemplu, doar persoanele de peste 60 de ani se vor mai vaccina cu serul produs de AstraZeneca. O asemenea măsură ar urma să se ia şi în Italia, în timp ce în Marea Britanie limita de vârstă ar fi 30 de ani, iar în Belgia limita de vârstă ar fi 56 de ani. În cazul persoanelor mai tinere se recomandă vaccinarea cu doze provenite de la Pfizer, Moderna sau Johnson&Johnson. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sanatate » Ce este tromboza, efect secundar foarte rar al vaccinului AstraZeneca