România se pregăteşte să convingă Consiliul European că merită un loc în spaţiul Schengen terestru. Migraţia ilegală, în scădere
Finalul anului ne-ar putea scăpa de cozile din vămi. Ungaria, care va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, a promis că intrarea României şi cu granițele terestre în spațiul Schengen este o prioritate. Oficialii s-au pregătit deja pentru momentul în care vom adera la spaţiul terestru de liberă circulaţie. Până atunci însă, în principalele vămi începem şi terminăm vacanţa la coadă.
De Ana Grigore la 09.08.2024, 09:03Poliţistii de frontieră au luat măsuri compensatorii până când vom adera si terestru la Spațiul Schengen. Supravegherea aeriană la graniţa dintre România şi Bulgaria a fost intensificată. Traficul este monitorizat atent cu un elicoper.
Măsurile împotriva migraţiei ilegale
Oficialii români şi bugari încearcă să-i convingă pe străini că ne-am făcut lecţiile şi suntem gata să renunţă la graniţele terestre. S-au luat măsuri suplimentare pentru a preveni migraţia ilegală.
"La noi, anul acesta, migraţia ilegală este puţin mai mică faţă de anul trecut. Aceasta depinde de situaţia noastră de la graniţa cu Turcia unde cazurile sunt mai puţine decât anul trecut şi la noi la frontiera bulgaro-română migraţia este în scădere", declară Dimitar Chorbadzhiev, director Direcția Regională a Poliției de Frontieră Ruse.
- Doi paşi înainte, unul înapoi. De ce nu e România în Schengen cu frontierele terestre: cum au decurs negocierile
- Ministrul german de Interne, mesaj puternic de sprijin pentru aderarea la Schengen: "Compromisul cu Austria nu este...
- Intrarea în spaţiul Schengen aerian, sărbătorită cu fast la malul mării: 30 de avioane uşoare au zburat spre...
Pentru că Podul Prieteniei este în lucru, poliţia de frontieră a decis relaxarea controalelor în sezonul turistic. Vacanţele spre Bulgaria şi Grecia încep de obicei la coadă. Verificarea actelor durează. Uneori chiar mult.
Timp uriaş de aşteptare la vămi
Aceste controale de la frontieră vor dispărea în momentul în care România va intra pe deplin în Schengen. La unele puncte de frontieră, în momentul de faţă, se aşteaptă chiar şi mai bine de două ore pentru a putea ieşi din ţară.
Potrivit estimărilor poliţiei de Frontieră, la vama Giurgiu, unul dintre cele mai aglomerate puncte în perioada concediilor, timpul maxim de aşteptare a fost de 150 de minute.