Românii renunță la obiectele din plastic de unică folosinţă. Produsele înlocuitoare vor fi de 5 ori mai scumpe
Renunţăm la obiectele din plastic de unică folosinţă, ceea ce e minunat. Acum românii caută alternative. Drept care paharele, tacâmurile, paiele şi chiar beţişoarele pentru urechi nu dispar, ci se transformă.
De Redactia Observator la 23.05.2019, 13:38Renunţăm la obiectele din plastic de unică folosinţă, ceea ce e minunat. Acum românii caută alternative. Drept care paharele, tacâmurile, paiele şi chiar beţişoarele pentru urechi nu dispar, ci se transformă. Mai exact vom găsi la rafturi aceleaşi produse, dar din materiale biodegradabile. Din amidon de porumb. Vor fi însă şi de 5 ori mai scumpe faţă de ce există acum pe piaţă.
Trebuie să înţelegem importanţa protejării naturii. Este motivaţia principală, care stă la baza deciziei Consiliului Uniunii Europene.
Autorităţile de la Bruxelles au interzis 9 tipuri de produse din plastic considerate periculoase pentru mediu. Astfel, paharele de unică folosinţă, tacâmurile din plastic, paiele şi chiar beţişoarele pentru urechi vor dispărea din magazine.
Produsele biodegradabile sunt şi de 5 ori mai scumpe decât cele din plastic. Se vor ieftini în timp, spun cei care le distribuie în ţară.
Maria Desmirean, head of marketing fabrică de produse bio: Vorbim de furculite, pahare, capace, chiar si paie si cele din trestie de zahar. Astea sunt paie din amidon de porumb, iar acestea sunt din hartie. In momentul in care ele se descompun nu ramane nimic in urma lor.
Sunt şi mulţi români care au renunţat deja la plasticele de unică folosinţă. Mai ales în bucătării.
Dan Buzărnescu, bucătar: Avem respect pentru natură, ca să facem o mâncare bună, avem nevoie de o natură curată, plus că este un pahar f bun. Superior celor din poli ce-o fi, se închid perfect, nu ajung cu ciorba vărsată acasă. Păstrează ciorba bine, nu schimbă gustul.
Dacă în doi ani nu vom scăpa de platicul atât de nociv, România riscă amenzi uriaşe, dar şi o nouă procedură de infrigement, aşa cum s-a întâmplat în 2017, când nu am respectat regulile pentru colectarea deşeurilor.