Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Plan pe 10 ani aprobat în CSAT. Pe lângă avioanele F-35 și tancurile Abrams, România vrea să deschidă fabrici de armament în țară

Cu războiul aproape de graniţă, România vrea să-şi întărească Armata. Pentru asta, statul cumpără avioane, drone, tancuri, artilerie și sisteme de apărare antiaeriană. Planul de înzestrare pentru următorii 10 ani a fost aprobat azi în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.  După şedinţa de la Cotroceni, oficialii au anunţat că principalul obiectiv e dezvoltarea industriei militare. 

de Bianca Iacob

la 19.09.2024 , 19:55

În următorii 10 ani, România vrea echipamente moderne pentru armată, mai multă muniţie dar şi să pună pe picioare industria de apărare prin deschiderea de fabrici la noi în ţară. 

"Aici sunt planuri de ceea ce trebuie să îşi asigure România, dar în acelaşi timp face parte din planul NATO. Totul pleacă de la contextul actual geopolitic din regiunea noastră. Este foarte clar că acest război va continua, ne gândim la o serie întreagă care trebuie să vină în sprijinul infanteriei. Discutăm despre o serie de lucruri reanalizate, despre înzestrarea Marinei române, va fi o nouă divizie de drone în România care se va ocupă de operare de drone", a declarat Cristi Barbu, general în rezervă.

Armata va primi echipamente pentru toate structurile care luptă în aer, pe apă şi terestru

Vezi și

Primele avioane F-35 ar urma să fie livrate de americani în 2030. În total vom avea 32 de aeronave de ultimă generaţie, care costă peste 6 miliarde de dolari. În dotarea forţelor terestre ar urma să intre tancuri Abrams, mai exact 54 de asemenea blindate considerate printre cele mai performante din lume. Forţele navale în schimb vor avea la dispoziţie 44 de amfibii de asalt, tot din Statele Unite.

Pe acelaşi subiect

În plus, în urma negocierilor cu Pentangonul, România ar mai beneficia de un sistem Patriot, de apărare antiaeriană, similar celui pe care România a decis să-l doneze peste ucrainenilor

"Înseamnă un nou context, contextul în care România trebuie să îşi apere cerul vis a vis de dronele rătăcite sau nu intră în spaţiul nostru. Ministerul Apărării chiar astăzi a cerut aliaţilor NATO să aibă o poziţie foarte clară cu privire la modul în care România poate să intervină într-o astfel de situaţie", a declarat Cristi Barbu. 

Tot astăzi, Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care ţările UE să ridice restricţiile actuale care împiedică Ucraina să utilizeze armele occidentale împotriva țintelor militare din Rusia.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Plan pe 10 ani aprobat în CSAT. Pe lângă avioanele F-35 și tancurile Abrams, România vrea să deschidă fabrici de armament în țară