"Să nu vă gândiţi că totul e exact ca în filme". Cum e pregătită viitoare generaţie de criminalişti, la Timişoara
Ajung primii la locul unei infracțiuni, caută indicii, adună probe, vânează adevărul. Jobul lor pare desprins din filmele americane. În realitate, e chiar mai palpitant. Urmatoarea generaţie de criminalişti se formează la Timişoara. Un program de studii de licenţă, unic în România, a început la Universitatea de Vest din oraș.
De Iulia Pop la 27.09.2023, 18:11Așa arată lumea unui criminalist. Când nu sunt pe teren, analizează probe sau fac expertize în laboratoarele poliţiei. Silviu Predescu este unul dintre profesioniştii în domeniu, care lucrează la Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș. E pasionat de meserie, iar asta se vede inclusiv din clipurile video pe care le posteaza pe YouTube. Tehnica pe care o folosesc criminaliştii pare desprinsă din filmele americane. "Sa nu va gânditi ca totul e exact cum vedem in filme. Criminalistica e o vocație , lucrez de 17 ani, din care 15 in cercetare la fața locului, iar de 2 ani la compartimentul de expertize criminalistice", a declarat Silviu Predescu, criminalist.
La concurs au fost scoase 25 de locuri finanțate de la bugetul de stat și 25 de locuri cu taxă
Ce înseamnă să fii criminalist? "Înseamnă să te pui in mintea infractorului, sa te deconectezi de ceea ce este in jurul tău odată ajuns în campul infractional si sa stii ca esti acolo pt a face lumină in acel caz", a declarat Silviu Predescu, criminalist. 50 de studenţi, veniţi din toata ţara la Timişoara, se pregătesc să fie parte din prima generaţie de criminalişti care se formează la Univeristatea de Vest. Elisa are 18 ani şi a fost prima admisă la Științe Aplicate în Criminalistică, un program de studii de licenţă, unic în România.
"Cred ca in filme e prezentata doar partea de suprafata, partea interesanta, partea care prinde la public sunt conștienta ca aceasta meserie va avea un impact psihic foarte mare. Cred ca imi va pune creierul la contributie", a declarat Elisa Pleșescu, studentă. Printre materiile de la facultate se regăsesc matematica, biologia, dreptul, chimia sau fizica. Practica e extrem de importantă şi se va face inclusiv la Institutul Național de Expertize Criminalistice. "S-a constatat ca pe piata muncii este un necesar destul de mare. Nu stiu daca aceasta sectie il va acoperi. De exemplu, la Timisoara am aflat că sunt vreo 60 de cadre lipsă si mai vor unii să se pensioneze", a declarat Titus Vlase, profesor.
"Cred ca meseria asta pornește din nevoia de adevăr. Lucrurile sunt diferite, sunt provocatoare, dar necesita si o serie intreaga de cunoastinte, de armonie a cunostintelor din varii domenii si pasiune", a declarat Cristian Neghină, profesor şi expert criminalist. La finalul celor 3 ani, absolvenții programului de studiu ar trebui să fie apți să își facă meseria. Primul proces de admitere pentru acest nou program de studii de licență a avut loc în sesiunea de toamnă. La concurs au fost scoase 25 de locuri finanțate de la bugetul de stat și 25 de locuri cu taxă. Toate au fost ocupate.