Saga ursului care dă târcoale Bucureştiului continuă. Un şofer spune că sălbăticiunea i-a tăiat calea pe DN1, în apropiere de Tâncăbeşti
A fost din nouă alertă de urs la doi paşi de Capitală. Un şofer a sunat la 112 ieri şi a anunţat că un urs i-a tăiat calea pe DN1. Autorităţile nu ştiu dacă este acelaşi animal care a fost văzut în weekend sau sunt doi urşi în pădurile din jurul Bucureştiului. Zeci de pădurari şi jandarmi au căutat sălbăticiunea toată ziua. Specialiştii spun că ar trebui să ne obişnuim cu o nouă specie: ursul de câmpie.
De Bogdan Dinu la 18.04.2024, 07:50
Animalul sălbatic a fost văzut de un şofer la 29 de kilometri de Bucureşti, pe DN1. Localnicii din Ilfov s-au trezit ieri dimineaţă cu mesaje RO-Alert pe telefon, în care erau sfătuiţi să se adăpostească şi să nu se apropie de urs dacă îl văd. "Şoferul care se îndrepta către Prahova le-a spus dispecerilor de la 112 la ora 07:05 că un urs i-a tăiat calea pe segmentul de drum dintre Ciolpani şi Tâncăbeşti. În scurt timp, locul s-a umplut de jandarmi", spune reporterul Observator, Bogdan Dinu.
Prezenţa ursului a fost semnalată la doar cinci zile după ce un alt animal a fost fotografiat la aproximativ trei kilometri distanţă, tot lângă şosea. Sălbăticiunea a distrus mai mulţi stupi, dar nu a atacat pe nimeni. Autorităţile au monitorizat zona şi spun că ar fi vorba de acelaşi animal: un pui de 100 de kilograme, de doi, trei ani. "Este un singur urs în această zonă. Chiar dacă nu l-am observat, pot să spun că este un singur urs. Am trimis două echipaje care să monitorizeze mai îndeaproape Pădurea Comoara", explică Dumitriu Dumitru, inspectorul şef la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Ilfov.
Jandarmii nu exclud ca animalul să prindă şi mai mult curaj. "Cel mai negru scenariu la care ne-am gândit ar fi ca acest urs să traverseze DN1 şi un şofer care nu este atent să lovească ursul sau să intre într-o gospodărie. Prima măsură ar fi alungarea prin zgomote a ursului în zona de sălbăticie. Ultima măsură legală este, într-adevăr, îndepărtatea prin împuşcare", spune Dumitriu Dumitru, inspectorul şef la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Ilfov.
Avertismentul specialiştilor
- Încă un urs zărit lângă Bucureşti, în apropierea localităţii Tâncăbeşti. Este a doua oară în cinci...
- Ursul văzut la 40 de km de Bucureşti încă nu a fost găsit. Animalul ar fi fost atras de gunoaiele aruncate la...
- "Rambo 2", la Ploieşti. Un urs de 250 kg, de negăsit de mai bine de 24 de ore. Oamenii au primit avertizări...
Acum doi ani, un alt urs dădea târcoale între Hanul Vlăsiei şi Palatul Snagov. Specialiştii spun că ar trrebui să ne obişnuim cu noua specie: ursul de câmpie. "Îi atrage oriunde potenţialul de a găsi mâncare. E principalul factor care aduce ursul în orice alt tip de habitat. E foarte dubios momentul, că dacă era toamna, înţelegeam, lanuri de porumb din care ar fi putut să mănânce. Dar în contextul de faţă nu văd niciun argument şi nicio explicaţie ce caută ursul acolo", explică Mihai Popa, membru al Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice.
Anul trecut, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a trimis spre publicare în Monitorul Oficial un ordin prin care să fie redus numărul de urşi care pot fi împuşcaţi de la 500 la jumătate. 140 de exemplare pot fi omorâte ca metodă de prevenire, iar 80, în caz de pericol.