Salvatorii români trimiși în Turcia au descris momentul în care au scos doi soți de sub dărâmături, după ore de agonie: "Am tăiat o platformă de beton"
Primii salvatori trimisi în Turcia după cutremur au revenit acasă. Timp de două săptămâni, 55 de medici şi pompieri români, însoţiţi de câini de căutare, au reuşit imposibilul în provincia Hatay. Au scos de sub dărâmături şase oameni. Unul dintre supravieţuitori a văzut cerul după 150 de ore de agonie.
De Laurenţiu Rădulescu la 16.02.2023, 20:09Cu aplauze au fost întâmpinaţi cei 55 de salvatori români trimişi să scoată de sub dărâmături victime ale cutremurului din Turcia. Pompieri, paramedici, salvatori profesionişti şi medici au fost aşteptaţi azi noapte pe pista Bazei Aeriene 90 din Otopeni.
În cele peste 240 de ore petrecute în sudul Turciei, aproape de graniţa cu Siria, echipele de români au muncit contra cronometru. Fiecare minut a contat pentru cei prinşi sub dărâmături. Echipa Observator i-a urmărit pe salvatori în timpul mai multor misiuni. Un tânăr de 16 ani a fost scos nevătămat de pompierii români după ce a petrecut aproape 70 de ore prins între resturile unui bloc de 3 etaje.
Bogdan Toma, eroul cu cască roşie
Bogdan Toma este doar unul dintre eroii întorşi acasă. Pe cel supranumit simplu de localnici "bărbatul cu cască roşie", l-am însoţit în misiuni în cea mai devastată zonă din Turcia, Antakia. A scos de sub dărâmături un bărbat şi o femeie, soţ şi soţie.
- Primii salvatori români trimişi în Turcia s-au întors acasă. Timp de zece zile au săpat prin munţii de moloz...
- Aleyna a stat îngropată sub munții de beton timp de 11 zile, în Turcia. Tânăra cu nume predestinat - "cea care...
- "Unde este mama, unde este tata? Mă răpiți?". Trauma copiilor care au supraviețuit cutremurelor din Turcia
Bogdan Toma: A trebuit sa tăiem o platformă de beton pentru a ajunge la cele două victime şi a le extrage de acolo.
Din păcate, pentru copil nu a mai putut face nimic. Alături de pompieri, au muncit şi Tor şi Spyke, cei doi câini antrenaţi pentru căutare şi salvare.
Mihai Negoiţă clubul câinilor utilitari Bucureşti: În momentul în care exista o victimă potenţial gasită de câine, atunci o va semnala prin lătrat. Acest lucru ne confirmă când facem acelaşi lucru şi cu al doilea câine.
Cu toţii au fost lăudaţi de premier şi de ministrul de Interne.
Nicolae Ciucă, premierul României: Aţi reuşit să redaţi speranţa unor oameni deznădăjduiţi că tot să fie salvaţi. Şi faptul acesta vi se datorează dumneavostră care prind devotament, curaj, profesionalism, aţi făcut cinste României.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Ştim că v-aţi expus unor riscuri. De aceea ne bucurăm să vă vedem sănătoşi.
Alţi 59 de salvatori se află încă pe teritoriul Turciei. România a trimis în ambele ţări afectate de seism mai multe avioane cu ajutoare: alimente, dar şi mii de corturi şi paturi de campanie pentru a adăposti sinistraţii.