Video Voluntarii români fac minuni în Turcia: au salvat un bărbat îngropat de 7 zile în ruine: "Cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă"
Vinovaţii fug de pedepse după cataclismul secolului. Peste 100 de arhitecţi şi constructori din Tucia au ordin de reţinere, dar numai 12 au fost prinşi de poliţişti până acum. Între timp, numărul deceselor a trecut de 33.000. Dar supravieţuitorii nu încetează să impresioneze lumea întreagă prin puterea cu care luptă împotriva morţii. În a şaptea zi de la cutremur, echipele de intervenţie din România au găsit un bărbat de 35 de ani conştient, sub dărâmături. Imagini care pot afecta emoţional.
Constructorii şi arhitecţii din Turcia pe numele cărora au fost emise ordine de restricţie vor fi anchetaţi de secţii de procurori special înfiinţate pentru a stabili dacă cele peste 24.000 de clădiri distruse de cutremur au avut vicii de construcţie.
După ce ieri arhitectul unui complex rezidenţial din Hatay a fost prins pe aeorport când încerca să fugă din ţară, azi-noapte au fost arestaţi încă doi constructori, în partea turcă a Ciprului. Ei ridicaseră clădiri de 14 etaje în Adana, care s-au făcut praf la cutremur.
Ali Ozgunduz, procuror: Toate indiciile încălcării contractantului trebuie luate imediat şi asigurate. Trebuie depistate toate infracţiunile şi trebuie interzisă plecarea în străinătate a infractorilor. Acţiunile acestea trebuie întreprinse urgent.
Pe lângă vinovaţi, poliţiştii au arestat şi profitori. Peste 100 de persoane sunt acuzate de jaf. Majoritatea s-au dat drept voluntari ca să poată intra în casele părăsite şi să fure ce era de valoare: bijuterii, carduri bancare şi bani. Alţii au folosit metoda accidentul şi au înşelat sute de oameni disperaţi.
- Cutremure în Turcia şi Siria: Bilanţul dezastrului a depăşit 33.000 de morţi. Numărul riscă să se dubleze,...
- Povestea lui Bogdan Toma, "bărbatul cu cască roşie" devenit simbol al salvatorilor români din Turcia. Răsplată...
- O fată de 15 ani a trăit ca prin minune 5 zile printre ruinele unui bloc de 10 etaje, în Turcia. Era îngropată...
Adevăraţii eroi din Turcia nu stau o clipă. Între ei sunt și români care salvează suflete din ruine
Echipele româneşti au salvat încă viaţă, după o misiune de 12 ore, în provincia Hatay. Printre salvatori este şi locotenentul Bogdan Toma.
Bogdan Toma, Departamentul pentru Situații de Urgență: Este vorba de un bărbat, aproximativ 35 de ani, conştient, cooperant pe toată durata intervenţiei.
Bogdan Toma a devenit cunoscut drept bărbatul cu casca roşie, după un mesaj emoţionant venit din Turcia: "Vă mulțumesc din toată inima pentru că ați răspuns rugăminților mele și pentru că mi-ați salvat fratele și soția. Aș dori să îi mulțumesc în mod special bărbatului cu casca roșie. Vă sunt dator toată viața".
Bogdan Toma, Departamentul pentru Situații de Urgență: De la începerea misiunii am salvat cinci persoane. Nu m-aş referi doar la mine. Povestea este despre toţi colegii mei care sunt aici. Una dintre devizele noastre este: "Cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă".
Cutremur în Turcia. Copii salvați de sub dărâmături după mai bine de 100 de ore
O nouă viață a început și pentru un băiat de 15 ani. Cu deficienţe de auz şi de vorbire, copilul care nici măcar nu putea să strige după ajutor a fost captiv sub dărâmături peste 130 de ore. La lumina zilei, îmbrăţişat de salvatori, a izbucnit în lacrimi. De bucurie că trăieşte. Pentru Cudi, o fetiţă de 10 ani din aceeaşi provincie, salvarea a venit după 147 de ore.
O echipă de voluntari din Constanţa s-au alăturat şi ei a ajuns în Islahiye, oraşul de lângă epicentrul cutremurului. Trei mii de dispăruţi s-au adunat până acum în zonă, iar riscul unor epidemii e iminent în faţa dezastrului.
Ovidiu Cupşa, director Ceronav: Aici la Islahia încă se lucrează, În acest oraş care este aproape distrus de cutremur în proporţie de aproape 100%. În această seară vom părăsi Turcia. Multe ţări şi-au suspendat deja operaţiunile în Turcia şi mulţi voluntari au început să se retragă din cauza faptului că există un real risc de epidemie, mai ales de holeră. Cauzată de vremea care s-a încălzit şi igiena precară din zonă, lipsa de alimente.
Mobilizare de forţe pentru Turcia a fost şi aseară la marginea Bucureştiului, de unde a plecat un tren plin cu corturi, paturi şi saltele pentru sinistraţi. Tot ieri, alte kituri de supravieţuire au plecat pe cale aeriană spre Turcia de pe aeroportul Henri Coandă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰