Peste 60.000 de sarmale, împărţite credincioşilor care s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva
Cel mai mare pelerinaj din România a adunat în Iaşi 120 de mii de credincioşi, care s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva. 20 de mii, doar în această dimineaţă, când rugăciunile au răsunat în tot oraşul.
De Redactia Observator la 14.10.2018, 21:22Cel mai mare pelerinaj din România a adunat în Iaşi 120 de mii de credincioşi, care s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva. 20 de mii, doar în această dimineaţă, când rugăciunile au răsunat în tot oraşul. În zi de mare sărbătoare, români veniţi din toate colţurile ţării s-au recules în faţa raclei, după ce au stat ore întregi la coadă. Răbdarea le-a fost pusă la încercare şi după slujbă, când s-au format cozi în faţa oalelor cu zeci de mii de sarmale, pregătite pentru pelerini.
Zeci de mii de capete plecate-n rugăciune şi tot atâtea dorinţe şoptite în faţa raclei cu moaştele Sfintei Parascheva. Aşa a început sărbătoarea care a adunat în Iaşi pelerini din toată ţara. Cu flori sau busiuoc în mâini, credincioşii au stat la cozi, s-au recules şi au cântat împreună cu preoţii, în curtea Mitropoliei, convinşi că astăzi e o zi a miracolelor.
Tradiţia spune că rugăciunile la racla cu moaştele Sfintei, care se află la Iaşi de 350 de ani, aduc sănătate şi bunăstare. Mai ales astăzi, când puterea ei creşte. Aşa că de dimineaţă s-au aşezat la coadă nu mai puţin de 11 mii de pelerini.
Mihaela şi Ionuţ au venit din Botoşani pentru prima dată la Sfânta Parascheva. Au vrut să atingă de raclă un obiect foarte special pentru ei.
- Sfânta Parascheva 2018. Peste 200 de pelerini au cerut ajutor medical după ce au stat la coadă să se închine la...
- Povestea florilor care împodobesc baldachinul cu racla Sfintei Parascheva. O familie din Bucureşti, pelerini...
- Blestemul moaștelor Sfintei Parascheva. De ce se schimbă veșmintele Cuvioasei de cinci ori pe an
Discuţie reporter - Mihaela şi Ionuţ:
- Văd că aveţi verigheta în mână...
- Da, de obicei trebuie să ai ceva, să ne poarte noroc.
- Să vă aducă noroc în căsnicie?
- Da!
- Sunteţi proaspăt căsătoriţi?
- Da, anul acesta!
CONSTANTIN STURZU, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: Sunt mii de oameni care se adună cu credinţă şi atunci în aer pluteşte ceva. Şansa ca rugăciunea cuiva să fie ascultată pentru că în jurul lui sunt mai mulţi oameni care au credinţă.
După slujbă, aşa cum este deja împământenit, la Iaşi, credincioşii au plecat pentru a gusta din cele 60 de mii de sarmale special făcute pentru acest hram.
De gustul dumnezeiesc s-a bucurat toată lumea, pentru că sarmale au fost suficiente.
LUMINIŢA MUNTEANU, director al Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi: Bineînţeles nu lipseşte vinul, apa, sucurile şi tot ce mai este necesar pentru a se simţi bine din punct de vedere culinar.
În fiecare an, pe 14 octombrie, Sfânta Moldovei adună zeci sau chiar sute de mii de credincioşi din ţară şi din străinătate.
Pelerinajul se va încheia mâine dimineaţă, atunci când racla cu moaşte va fi dusă înapoi în biserică.