Antena Meniu Search
x

Blestemul moaștelor Sfintei Parascheva. De ce se schimbă veșmintele Cuvioasei de cinci ori pe an

Sfânta Parascheva este considerată una dintre cele mai populare sfinte din tradiţia creştin-ortodoxă și este celebrată în fiecare an pe 14 octombrie.

Sfânta Parascheva este considerată una dintre cele mai populare sfinte din tradiţia creştin-ortodoxă și este celebrată în fiecare an pe 14 octombrie.

Anul acesta, moaștele Cuvioasei Parascheva vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană din Iași joi, 11 octombrie, și așezate pe platoul din faţa Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” pentru închinare.

Pelerinaj la moastele Sfantei Cuvioasa Parascheva, la Iasi

Timp de patru zile, până pe 15 octombrie, vor avea loc la Iași manifestările dedicate sărbătorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Pe acelaşi subiect

Cine a fost Sfânta Cuvioasa Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, lângă Constantinopol, iar înainte de a împlini 20 de ani își părăsește părinții pentru Hristos.

După ce a primit învățătura unor călugări, la Constantinopol, aceștia o sfătuiesc să meargă la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va sta cinci ani, scrie crestinortodox.ro.

Sfanta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

Pentru că și-a dorit foarte mult să ajungă în Țara Sfântă, Cuvioasa Parascheva vizitează Ierusalimul, după care decide să rămână într-o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.

Într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un inger îi descoperă în vis că trebuie să se întoarcă in locurile părintești, pentru că acolo trebuie să-și lase trupul.

Sfântul Varlaam descrie aceasta minune în Cazania sa: "Să lași pustia și la mosia ta sa te intorci, ca acolo ti se cade sa lasi trupul pământului si să treci din aceasta lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit".

Mai stă doi ani în Epivat, fără a spune nimănui cine e, iar la vârsta de 27 de ani trece la cele veșnice, fiind ingropată ca o straină, aproape de mare.

Moaștele Cuvioasei Parascheva

La câțiva ani după moartea Sfintei Parascheva, trupul neînsuflețit al unui marinar, adus la țărm, este îngropat lângă trupul Cuvioasei, descoperit neputrezit în timp ce oamenii săpau un mormânt pentru marinar.

Pentru că nu au dat importantă acestui lucru, Cuvioasa i s-a arătat în vis unuia dintre gropari și i-a poruncit să-i trupul de unde l-a găsit și să-l așeze la loc de cinste.

Astfel, trupul Sfintei Parascheva a fost dus în biserica "Sfintilor Apostoli" din Kallicrateia.

După ce au fost plimbate în mai multe locuri, moaștele Sfintei Parascheva au ajuns în România în anul 1641. Pe 13 iunie 1641, au fost așezate în biserica "Sfintii Trei Ierarhi" din Iași.

Moastele Sfantei Cuvioasa Parascheva

După ce au stat timp de mai bine de 200 de ani aici, Sfintele moaște au ajuns apoi în Catedrala mitropolitana din Iași, de unde au mai fost mutate, pentru o scurtă perioadă, în martie 1944, din cauza războiului.

Pe 26 noiembrie 1944, moaștele au fost duse din nou în Catedrala mitropolitana din Iași, unde se găsesc și în prezent.

Blestemul moaștelor Sfintei Parascheva

Mulți creștini nu știu că veșmintele Cuvioasei Parascheva se schimbă de cinci ori pe an.

Astfel, veșmintele se schimbă de Crăciun, la începutul postului Sfintelor Paști (când primește un veșmânt închis la culoare), cu o zi înainte de Paști (când se pune un veșmânt alb), cu o seară înainte de a fi scoasă din Catedrala mitropolitană Iași, dar și după hram.

Racla cu moastele Sfantei Cuvioasa Parascheva, de la Iasi

Conform tradiției, în momentul în care are loc invesmântarea moaștelor Sfintei Parascheva, Catedrala din Iași se închide.

Ritualul schimbării veșmintelor prevede ca preoții să desfacă agrafele care prind veșmântul la spate, moaștele rămânând învelite într-un al doilea veșmânt care nu se schimbă niciodată.

Este vorba despre un giulgiu în care s-au adus sfintele moaște. Giulgiu, o pânză de in, roasă de trecerea anilor, are înscris pe el, ca un sigiliu, un blestem vechi de sute de ani: "Blestemat să fie cel care va împraștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva".

Este blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam pentru cei care ar împrăștia vreodată moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Racla cu moastele Sfantei Cuvioasa Parascheva, de la Iasi

Racla în care sunt ținute moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva este din lemn de chiparos învelit în argint, fiind cea de-a treia in care stau moastele de la aducerea lor la Iași.

Prima a ars în marele incendiu de la "Trei Ierarhi" (1888) - cănd Moaștele au rămas intacte, iar a doua se află în depozitul Mitropoliei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Blestemul moaștelor Sfintei Parascheva. De ce se schimbă veșmintele Cuvioasei de cinci ori pe an