S-au scris pagini de istorie în cursa pentru spațiu, anul trecut. În 2022 omenirea speră să facă primii pași spre a reveni pe Lună
S-au scris pagini de istorie spațială în 2021. De la turismul pe orbită care a... decolat în forță, cu ajutorul miliardarilor lumii, până la turnarea primului film pe Staţia Spaţială Internaţională sau lansarea celui mai performant telescop spațial, anul care se încheie a bifat numeroase reușite în afara planetei noastre. Iar 2022 se anunță la fel de aglomerat.
De Redactia Observator la 03.01.2022, 22:37A fost anul în care, pentru câteva minute, chiar şi oameni fără pregătire specială au devenit astronauți. De la Richard Branson la Jeff Bezos sau celebrul căpitan Kirk din Star Trek, cu toții și-au văzut visul spațial cu ochii. Cucerirea spaţiului continuă şi anul viitor. 55 de milioane de dolari vor plăti în 2022, trei turiști care își vor petrece vacanța pe Stația Spațială internațională. Precedentul a fost stabilit la începutul acestei luni când miliardarul japonez Yusaku Maezawa a stat 12 zile ca musafir pe stația spațială. Avântul omenirii în spațiu nu s-a limitat în 2021 la turism. După şapte luni de călătorie, roverul Perseverence a ajuns pe Marte de unde a şi trimis imagini. Pe planeta roșie a ajuns și China, care a devenit pe 15 mai a treia țară care a dus un vehicul acolo.
Noiembrie a adus și prima misiune de apărare planetară, lansată de NASA
Un satelit a fost lansat ca să intersecteze și să lovească un asteroid pentru a vedea în ce măsură îi poate schimba direcția.
25 decembrie a fost o altă zi istorică. Cel mai puternic telescop construit vreodată a fost lansat și a deschis o nouă eră a studiului spațiului. James Webb va ajunge la destinație în mai puțin de o lună și de acolo, de la 1,5 milioane de km de Pământ va studia originile Universului.
2022 este anul în care omenirea speră să facă primii pași spre a reveni pe Lună. Mai multe rachete, mult mai dezvoltate și mult mai puternice decât cea care a dus misiunea Apollo în spaţiu se pregătesc să decoleze. Programul Artemis al celor de la NASA prevede ca primii astronauții să revină pe Lună până în 2025 și să creeze o tabără care să permită o prezență permanentă acolo.