Antena Meniu Search
x

Roverul chinez Yutu 2 se pregătește să exploreze "hambarul misterios", descoperit pe partea întunecată a Lunii

Roverul lunar chinez Yutu 2 a detectat pe suprafaţa Lunii o formaţiune aparent cubică, denumită "hambarul misterios", a informat luni portalul guvernamental Our Space pe reţeaua de socializare Wechat, relatează EFE.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 08.12.2021, 11:00

Roverul chinez Yutu 2 se pregătește să exploreze "hambarul misterios", descoperit pe partea întunecată a Lunii
Roverul chinez Yutu 2 se pregătește să exploreze "hambarul misterios", descoperit pe partea întunecată a Lunii - CNSA/Our Space

Yutu 2, care a început să exploreze Luna în cadrul misiunii Chang'e-4 în 2019, a depistat un obiect misterios în formă de cub în noiembrie anul acesta, notează portalul Our Space, afiliat Administraţiei Naţionale a Spaţiului din China (CNSA).

Roverul chinez, în timpul celei de-a 36-a zile lunare a misiunii sale, a zărit la orizontul selenar un promontoriu misterios, aflat la o distanţă de 80 de metri de el, potrivit portalului chinez Our Space. Formaţiunea a atras atenţia oamenilor de ştiinţă, care au decis să îndrepte vehiculul selenar spre această direcţie, scrie Agerpres.

Yutu 2 se află pe partea întunecată a Lunii

Yutu 2, al cărui nume înseamnă "iepure de jad", se află pe partea întunecată a Lunii. Viitoarea misiune de explorare va dura între două şi trei luni, timp în care roverul chinez se va apropia şi mai mult de acea formaţiune "misterioasă", încercând să evite craterele din zonă.

Formaţiunea cubică detectată de Yutu 2 ar putea fi o rocă ciudată, rezultată în urma impactului cu un corp ceresc. Este însă doar o presupunere, iar cercetătorii chinezi aşteaptă cu nerăbdare noile date transmise de roverul lunar.

Yutu 2, alimentat cu energie solară, este primul rover care a realizat o aselenizare pe partea întunecată a Lunii în data de 3 ianuarie 2019. Chang'e 4 este ce-a de-a patra misiune lunară a Chinei şi cea de-a doua care foloseşte un rover selenar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiinta » Roverul chinez Yutu 2 se pregătește să exploreze "hambarul misterios", descoperit pe partea întunecată a Lunii