Scădea doza de noradrenalină, oprea resuscitarea şi îşi marca victimele cu "de lăsat". Ororile "doamnei cu coasa" de la Pantelimon
Nu a fost vorba de o eroare medicală, ci de decizii asumate. Este concluzia judecătorilor care de aceea au decvis arestarea celor două doctoriţe de la Pantelimon, acuzate de omor cu premeditare. Cele 40 de pagini scot la iveală şi alte informaţii şocante: medicul poreclit "DOAMNA CU COASA" se juca de-a Dumnezeu. Creştea dozele de noradrenalină atunci când bolnavii primeau vizite, apoi le scădea din nou. Între timp, şeful Corpului de Control de la Ministerul Sănătăţii, care a făcut anchetă la spitalul Panteliimon şi nu a găsit nimic în în neregulă, şi-a dat demisia.
De Cristina Filip la 14.08.2024, 19:27"O să scapi, mami. Dacă ai scăpat acum, o să scapi, nu mai mori. O să pleci de aici. Deja ţi-ai revenit", a spus ruda uneia dintre victime. Sunt ultimele clipe în care familia a văzut-o în viaţă pe Firica Niculae: pe un pat la ATI în spitalul Pantelimon. "Îi acuz că au omorât-o pur şi simplu. Dacă cu o zi înainte erau toate bune, doar nu putea să vorbească că avea tuburile în gură", spune ruda uneia dintre victime. Moartea femeii de 60 de ani a lăsat în urmă multe întrebări. Familia spune că avea o boală rară şi primea un tratament special. Nici nu ar fi trebui să ajungă la Pantelimon. "Au internat o cu forţa, au băgat-o în comă, au zis că i-au găsit apă la plămânul stâng. După ce şi-a revenit ca lumea, ziua următoare mi-au confirmat că e decedată", spune ruda uneia dintre victime.
La percheziţii, în locuinţa unuia dintre "îngerii morţii", a fost găsită lista pacienţilor "de lăsat"
Şi alţi aparţinători, care au avut rudele internate în perioada în care au murit 17 oameni în condiţii suspecte, se tem că acestea au fost victimele practicilor teribile ale celor două doctoriţe, acuzate de omor cu premeditare. Între timp, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis arestarea celor doi medici. În motivare, apar detalii şocante. "Inculpata Miron Maria a venit pe salonul martorei, a modificat rata noradrenalinei pe injectomatul pacientului de la 15ml/h la 1 ml/h și i-a spus că e "de lăsat", totodată făcând mențiunea să treacă în foaia de observație valoarea de 15ml/h", se arată în motivare. Cinismul medicului supranumit "doamna cu coasa" mergea atât de departe încât, înainte ca familiile pacienţilor trecuţi pe lista "de lăsat" să vină în vizită la spital, trecea prin saloane şi le creştea doza de noradrenalină. Imediat după ce rudele bolnavilor plecau, reducea valorile din nou, conform motivării judecătorilor.
La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Marian Militaru, pacientul de 54 de ani, căruia i-au fost micşorate dozele de două ori. "Aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, sub suport vasopresor, i-au fost scăzute brusc, fără absolut nicio justificare medicală, dozele de noradrenalină administrate, substanță esențială pentru supraviețuirea acestuia", se arată în motivare. Atunci când nu reducea doza, "doamna cu coasa" oprea resuscitarea mai repede. "Pacientului i s-a prăbușit imediat tensiunea, iar pulsul i-a ajuns la 0 intrând în stop cardio-respirator. Martorul a început manevrele de resuscitare care conform protocolului durează 45 de minute, însă, după aproximativ 10 minute, inculpata i-a spus că este suficient și să înceteze manevrele", se arată în motivare.
- Peste 100 de plângeri privind pacienţi morţi la spitalul Pantelimon. Rudele cred că ar fi putut fi victimele...
- Şeful Corpului de control de la Ministerul Sănătăţii a demisionat, după scandalul de la Pantelimon. Reacţia...
- "Ceva s-a întâmplat". Rudele unor pacienţi care au murit la Spitalul Pantelimon fac declaraţii dramatice
La percheziţii, în locuinţa unuia dintre "îngerii morţii", a fost găsit un prospect al substanţei noradrenalină, dar şi lista pacienţilor "de lăsat". În plus, se arată în motivare, nu există vreun dubiu al intenţiilor celor două. "Dacă inculpatele ar fi acționat din culpă sau ca urmare a incompetenței profesionale, orice modificare a ratei de administrare a noradrenalinei din injectomate s-ar fi regăsit în fișa de observație a pacientului, semnată/parafată și deci asumată de medici", se arată în motivare. În faţa acestor acuzaţii, avocaţii medicilor spun că dovezile procurorilor nu sunt susţinute de nicio opinie de specialitate. La 4 luni de la începerea anchetei, şeful Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii a demisionat.
"Pentru că el a considerat că în urma acestei probleme extrem de grave care s-a întâmplat la Spitalul Pantelimon ... el fiind cel care a participat acolo, este cazul sa demisioneze. Pentru ca a considerat că este oportun să îşi dea demisia într-o astfel de situaţie. Uitaţi-vă la atribuţiile coprului de control, reclamaţia a fost de natură administrativă", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control al prim-ministrului pentru a vedea modul în care a fost realizată ancheta Ministerului Sănătăţii la Pantelimon.