Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Ceva s-a întâmplat". Rudele unor pacienţi care au murit la Spitalul Pantelimon fac declaraţii dramatice

Ancheta la Spitalul Sfântul Pantelimon ia amploare. Procurorii cercetează încă 5 morţi suspecte din aprilie. Astăzi a fost chemată din nou la audieri şefa secţiei ATI, care a stat în biroul procurorilor aproape 6 ore. Între timp, managerul spitalului face o dezvăluire la fel de gravă şi de şocantă: un bolnav în secţia ATI a murit, după ce injectomatul la care era conectat a fost scos din priză. 

de Cristina Filip

la 13.08.2024 , 19:56

Doctoriţa Florina Pompilian, şefa secţiei ATI de la spitalul Pantelimon, apare ca martor în dosarul procurorilor. Numele ei este invocat de mai multe ori în convorbirile dintre subalterni. Una din discuţii este între directoarea de îngrijiri medicale care a sesizat Parchetul şi asistenta care i-a reclamat neregulile.

STENOGRAME: 

Stamatoiu Camelia: Doamne Ferește! Așa ceva!!! Dar asta, doctorița Pompilian știe de chestia asta?

Vezi și

Grătianu Ancuţa: Nu știu dacă știe, dar nu cred. Ce ea nu s-a întrebat câți morți au fost, nu cred. Eu nu cred că ele discută între medici ca să elibereze în terapie ca să vină alții, mi-e imposibil să cred. 

Pe acelaşi subiect

(...)

Grătianu Ancuţa: Și Pompilian îi spusese că, domne, dacă te cheamă să spui că nu știi nimic. Păi cum să spun că nu știu nimic, din moment ce te cheamă undeva. 

De altfel, şefa ATI a fost chemată la audieri şi în luna mai, după declanşarea întregului scandal. Atunci le-a explicat procurorilor care sunt efectele scăderii dozelor de noradrenalină: "Pompilian Florina a precizat că o reducere nejustificată a dozei optime de noradrenalină poate scădea tensiunea arterială sub limita necesară de 65. Scăzând tensiunea apare hipoperfuzia organelor, aceasta grăbind evoluția către deces a pacientului", potrivit referatului.

Ancheta de la Spitalul Pantelimon ia amploare

Procurorii consemnează în referat că cele două doctoriţe arestate au început să elibereze paturi, după ce a venit Florina Pompilian la conducerea secţiei, în toamna anului trecut. După jumătate de zi de audieri, şefa Secţiei de ATI a ieşit însoţită de avocatul său. 

Procurorii au stabilit că în luna aprilie a acestui an s-au înregistrat 62 de decese în secţia ATI. 17 dintre ele au avut loc in doar trei zile si sunt considerate suspecte.  Dintre acestea pentru cinci decese se fac verificări suplimentare. Pentru unul dintre bolnavi, Marian Militaru, un bărbat de 54 de ani, anchettaorii au stabilit cu ajutorul legiştilor cauzalitatea directă între scăderea dozei de noradrenalină şi deces.

Acum procurorii împreună cu experții legiști vor analiza autopsiile și istoricul medical în așa fel încât să stabilească dacă și acești pacienți au fost uciși prin aceeași practică: scăderea dozei de noradrenalina.

Nou incident: injectomat scos din priză

Scandalul are efectul bulgărelui de zăpadă. Managerul spitalului dezvăluie că în urmă cu două zile o asistentă a constatat că un injectomat, la care era conectat un pacient, a fost scos din priză. Nu se ştie încă de cine şi de ce. 

"Din păcate nu a anunţat nici medicul de gardă ATI, nici medicul de pe chirurgie care are atribuţii de director medical. Orice era, nu e în regulă. Eu am dat ce am la Juridic, mai departe Juridicul să se ocupe", spune Răzvan Jitianu, managerul Spitalului Sf Pantelimon. 

Ecoul cercetărilor se resimte puternic la Spitalul Pantelimon. Pacienţii refuză în fiecare zi internarea, iar alţii pleacă acasă pe semnătură, chiar dacă sunt grav bolnavi. În plus, unii care sunt chiar în ambulanţă, cer să fie duşi la alt spital din Capitală. 

Bărbat mort la o zi după ce a ajuns la spitalul Pantelimon pe picioarele lui

Rudele pacienţilor care au trecut în ultimul timp prin spital ne-au semnalat nereguli pe Fii Observator. O femeie mărturiseşte că tatăl ei a murit la o zi dupa ce a ajuns în unitatea medicală pe picioarele lui. 

"Seara, la 18:16 am vorbit cu el ultima dată și mi-a spus că e mai binișor, dar nu mai poate vorbi. Și atunci a fost ultima oară când am vorbit cu el. Acum, ultima dată, înainte să survină decesul, a fost internat o singură zi. Mă gândesc că și el a avut nevoie, în mare parte, de aceeași substanță. Sau ceva s-a întâmplat", pvoesteşte fiica pacientului. 

Cele două doctoriţe, una dintre ele numită de colegi, "Doamna cu Coasa", cer eliberarea din arest. Decizia o vor lua pe 20 august de judecătorii la Curtea de Apel Bucureşti. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Cristina Filip Like

Cred că profesia asta m-a ales pe mine înainte să o aleg eu pe ea. Nu întâmplător. ...

Întrebarea zilei
Ce faceţi cu hainele vechi, le aruncaţi sau le duceţi la reciclat?
Observator » Fii Observator » "Ceva s-a întâmplat". Rudele unor pacienţi care au murit la Spitalul Pantelimon fac declaraţii dramatice