Şeful Corpului de control de la Ministerul Sănătăţii a demisionat, după scandalul de la Pantelimon. Reacţia ministrului Rafila
Şeful Corpului de control al Ministerului Sănătăţii, Sorin Luca, a demisionat, în urma situaţiei create la Spitalul "Sfântul Pantelimon", a anunţat, miercuri, ministrul Alexandru Rafila, înaintea şedinţei de Guvern. "A considerat că e oportun să-şi dea demisia într-o astfel de situaţie", a precizat Rafila.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Trump o numeşte pe Susie Wiles şefă de cabinet la Casa Albă. Cine este "femeia de gheaţă" din spatele campaniei republicanului
Între timp, ancheta la Spitalul Sfântul Pantelimon ia amploare. Procurorii cercetează încă 5 morţi suspecte din aprilie. Şefa secţiei ATI a fost audiată, marţi, aproape 6 ore. De altfel, Florina Pompilian a fost chemată la audieri şi în luna mai, după declanşarea întregului scandal. Atunci le-a explicat procurorilor care sunt efectele scăderii dozelor de noradrenalină: "Pompilian Florina a precizat că o reducere nejustificată a dozei optime de noradrenalină poate scădea tensiunea arterială sub limita necesară de 65. Scăzând tensiunea apare hipoperfuzia organelor, aceasta grăbind evoluția către deces a pacientului", potrivit referatului. Procurorii consemnează în referat că cele două doctoriţe arestate au început să elibereze paturi, după ce a venit Florina Pompilian la conducerea secţiei, în toamna anului trecut.
Pe 8 august, Maria Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Doctoriţele au contestat decizia Tribunalului Bucureşti, urmând ca procesul să aibă loc pe 20 august la Curtea de Apel Bucureşti.
Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.
Ce spun procurorii
- "Ceva s-a întâmplat". Rudele unor pacienţi care au murit la Spitalul Pantelimon fac declaraţii dramatice
- Bolnavii refuză să fie internaţi sau operaţi la spitalul Pantelimon. Unii pleacă pe semnătură. Nou...
- Momentul în care un şofer retează piciorul unui bărbat, în Olteniţa. Victima abia îşi urcase copiii în maşină
"Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.
În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie", spun anchetatorii.
De asemenea, pe 4 aprilie 2024, la ora 13,17, cele două doctoriţe, "profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00".
Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sf. Pantelimon. Ea le-a relatat procurorilor că, la data de 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit faptul că pe secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă pe secţia ATI, respectiv Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienţi internaţi, de la 15 sau 20ml/h la 1ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰