Scumpa povară a spitalelor de după pandemie: Munţi de măşti care vor trebui distruse în câteva luni
Pandemia şi-a pus amprenta asupra întregii omeniri, iar cel mai afectat a fost sistemul sanitar. Imediat după starea de urgenţă, depozitele a zeci de spitale din ţară s-au umplut de măşti după un exces de generozitate venit de la Centru. Cum a fost şi în vestul ţării, mai exact în Timişoara, când Inspectoratul pentru Situații de Urgență a fost desemnat să distribuie un număr mare de măşti, fără ca unitatea sanitară să le fi cerut vreodată. Mai mult, acestea trebuie să fie acum distruse cu bani din bugetul spitalului.
De Iulia Pop la 31.10.2023, 08:47Numai în Spitalul Judeţean au ajuns peste 3 milioane de dispozitive medicale, în valoare de peste 6 sute de mii de euro. În câteva luni, produsele trebuie distruse cu bani din bugetul propriu al spitalului.
Scumpa povară a spitalelor de după pandemie
Dorel Săndesc, manager Spital Judeţean Timişoara: Într-o perioadă în care ne lipsesc atât de multe, iată că avem ceva în exces. Şi într-adevăr e o provocare dacă vom reuşi să distribuim, să utilizăm numărul foarte mare de măşti.
Şi nu este singura povară pe care Spitalul Judeţean din Timişoara o are de dus. În iunie 2022, unitatea medicală a anunţat ca va primi o donaţie importantă de măşti. Iar Inspectoratul de Urgenţă Timiş a fost desemnat să le distribuie. Fără prea multe explicaţii la poarta spitalului, au ajuns cutiile cu măşti ce costau peste 2,5 milioane de lei.
- Au scăpat de măşti, dar se confruntă cu altă problemă: Nu mai ştiu să zâmbească. Japonezii fac cursuri...
- Amendă inversă. Cei care poartă măști în transportul public din Viena, sancţionaţi cu 150 de euro
- Echipamentele anti-Covid comandate în pandemie au ajuns abia după 3 ani în unele şcoli din Gorj. Zecile de mii...
Iulia Pop, reporter Observator: Munţi de măşti. Cutii peste cutii. Toate zac în astfel de încăperi ale Spitalului Judeţean din Timişoara. În ultimele 16 luni, cea mai mare unitate sanitară a reuşit să consume puţin peste 900.000 de măşti, dintr-un total de 3.200.000 de bucăţi. Doar cele rămase valorează peste 2 milioane de lei. Toate, expiră în câteva luni, mai exact în aprilie 2024.
Acum, spitalul caută soluții să scape de măştile băgate pe gât.
Dorel Săndesc, manager Spital Județean Timişoara: La finalul perioadei de valabilitate a acestor măşti, o să trebuiască să le distrugem pe cele pe care nu le-am utilizat, ceeace înseamnă o obligaţie şi nişte cheltuieli pentru spital.
În medie, neutralizarea fiecărui kilogram de deşeu medical costă doi lei. Un bax plin de măşti are peste zece kilograme, iar în spitale din vestul ţării există sute asfel de cutii.
Ramona Gîdea – Spitalul Municipal Timișoara: Spitalul Municipal a primit un număr de 2,5 milioane pentru spital şi 70.000 de bucăţi pentru UPU. În prezent în stoc mai avem 2.230.000 de măşti. Am făcut demersuri către ISU Timiş, să vedem ce putem face cu ele.
Şi Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara se află printre unităţile sanitare, ce a fost îngropat în măşti venite după un exces de generozitate. Aici, mai sunt peste 500.000. În total, doar la spitalele mari, 6 milioane de măşti cumpărate cu bani publici, vor fi distruse cu aceiaşi bani.