Antena Meniu Search
x

Video Echipamentele anti-Covid comandate în pandemie au ajuns abia după 3 ani în unele şcoli din Gorj. Zecile de mii de măşti riscă să ajungă la gunoi

Proiect european implementat în stil românesc. Mai multe şcoli şi primării din Gorj s-au bucurat că au obţinut bani pentru echipamente anti-Covid, în plină pandemie, numai că acestea n-au venit când era mai mare nevoie de ele, ci după aproape trei ani. Acum zeci de mii de măşti şi tone de substanţe dezinfectante ori purificatoare de aer zac în depozite şi riscă să ajungă la gunoi. Asta în timp ce unele unităţi de învăţământ le găsesc utile şi acum.   

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 09.03.2023, 07:46

Vezi și

Primăria Drăguţeşti, din Gorj, a fost printre primele instituţii care au depus cereri de finanţare pentru echipamente de protecţie. Se întâmpla însă în 2020. Proiectul a fost aprobat cu întârziere şi produsele au ajuns la destinaţie după mai bine de doi ani. Toate fondurile provin de la Uniunea Europeană. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: La şcoala din Drăguţeşti, au ajuns 50.000de măşti, 15 nebulizatoare şi o tonă de substanţe dezinfectante. În total, o achiziţie de peste 70.000 de lei. În afară de câteva măşti, până acum unitatea de învăţământ nu a folosit nimic.

Cristian Florea, director şcoală: Am folosit doar câteva cutii de măşti, în ianuarie, când a fost perioada de gripă. Le păstrăm şi sperăm să nu fie nevoie de ele.

Ion Popescu, primar Drăguţeşti: Era în perioada când au murit foarte mulţi oameni, copiii erau izolaţi acasă. Nu mai făceam şcoală. Am făcut acest proiect european pentru măşti, nebulizatoare, solvenţi sau ce mai era de spălat pe jos, dezinfectanţi, dar din păcate, acest proiect s-a realizat după doi ani de zile. 

Kiturile anti-Covid ar putea ajunge la gunoi

Primăria spune că n-a mai putut renunţa la proiect pentru că era deja semnat. Acum echipamentele nici nu pot fi donate, de exemplu, spitalelor care le-ar putea folosi şi riscă să ajungă la gunoi. 

Ion Popescu, primar Drăguţeşti: Eu cred că vor fi aruncate, deci banii aceştia au fost aruncaţi. Încă o treabă pur românească care va ajunge la ghenă.

În altă localitate, pe lângă dezinfectanţi, au ajuns roboţii care purifică aerul. Cererea de finanţare s-a aprobat în 2019, dar abia în urmă cu câteva zile au venit la şcoală kiturile anti-COVID în valoare de circa 800.000 de lei. Liceul din Baia de Fier a găsit variante ca acestea să fie folosite. 

Dana Turbăceanu, director liceu: Aceste proiecte au fost accesate în 2019, când era perioada fierbinte. Proiectul a fost aprobat cu întârziere. Am achiziţionat roboţii de dezinfecţie, purificatoare de aer pentru toate sălile de clasă plus soluţii de dezinfecţie, dezinfectanţi pentru mâini şi dispensere care ne sunt utile şi în afara pandemiei. 

Şi alte primării au accesat fonduri europene prin acelaşi proiect în plină pandemie. Peste tot, echipamentele au ajuns la finalul epidemiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Echipamentele anti-Covid comandate în pandemie au ajuns abia după 3 ani în unele şcoli din Gorj. Zecile de mii de măşti riscă să ajungă la gunoi