"Se face un fel de puşcărie. Beton, nu iarbă verde". "Doreii" din Constanţa au distrus zeci de copaci dintr-un parc în timpul lucrărilor de reamenajare
Zeci de copaci dintr-un parc important din Constanţa au fost loviţi şi chiar smulşi în timpul lucrărilor de reamenajare, executate de firmele angajate de municipalitate. Activiştii de mediu atrag atenţia că arborii nu vor mai putea fi salvaţi. În plus, la o furtună, aceştia s-ar putea rupe şi răni trecătorii. Primăria susţine în schimb că au fost tăiaţi doar pomii doborâţi sau dezrădăcinaţi.
De Redactia Observator la 30.01.2024, 20:59"După cum se vede, „Doreii“ în parcul de la gară şi-au continuat lucrul. Aproape toţi copacii sunt loviţi mai mult sau mai puţin"
În Parcul Gării, din Constanţa, se văd numeroase rădăcini secţionate şi trunchiuri lovite de utilaje.
Alexandru Purcaru, arborist: Este total neprofesional ce s-a întâmplat. O să pună pământ frumos, gazon, după care o să spună: „Vedeţi? Nu s-a întâmplat nimic, el este verde.“ Arborii au o rezervă, au capacitatea de a supravieţui o perioadă de timp.
Specialiştii cred că arborii se pot rupe la un vânt mai puternic
- "Nu ştim, gaz... curent, că bâzâie. Şi clocoteşte şi ies flăcări". Un Dorel nepalez a făcut praf rețeaua...
- Dorel a făcut o gafă de milioane în Timişoara. A pus liniile de tramvai prea aproape şi tramvaiul se loveşte de...
- Lucrare în stil "Dorel" la Deva. Muncitorii care pavau trotuarul au tăiat cablurile de iluminat public şi apoi au...
Diana Culescu, peisagist: Este o loterie pur şi simplu, nu ştii dacă un arbore o să-ţi cadă în ziua respectivă în cap sau nu. Avem impresia că aceste lucruri se vor rezolva de la sine, nu este adevărat!
Municipalitatea susţine că nu se taie niciun copac sănătos.
Ionuţ Rusu, viceprimar Constanţa: Unde aţi văzut dumneavoastră rădăcinile în aer, sunt practic pe aleile din asfalt, unde am decopertat între 35 şi 40 de centimetri pentru a pune pâmânt, pentru că noi facem alte alei din beton poros pentru role, pentru biciclete.
Lucrările de modernizare, primele în 3 decenii, vizează inclusiv gardul viu al parcului. Ar fi fost îndepărtat pentru că amenajarea lui ar fi fost costisitoare. Primăria are altă variantă.
Ionuţ Rusu, viceprimar Constanţa: Ne-am gândit la siguranţa copiilor. E de ajuns ca un singur copil să scape din mâna unui bunic şi să ajungă pe un bulevard circulat.
Proiectul început în noiembrie, anul trecut, a fost avizat de agenţia de protecţia mediului şi promitea că se vor câştiga peste 2 mii de metri pătraţi de spaţiu verde.
Sorin Belu, activist de mediu: Această amenajare ni s-a spus că este pentru mărirea spaţiului verde din parc, dar dacă ne uităm din jur împrejur mai mult o să fie o betonare.
Aceeaşi opinie o au şi localnicii.
Localnic: Se face un fel de puşcărie cum ar veni. Beton. Beton, nu iarbă verde.
Steluța Popescu - șef Garda de Mediu: Suntem în analiză, s-au făcut verificarea în teren şi se vor lua toate măsurile care se impun de legislaţia noastră.
În urmă cu aproape un an, Garda de Mediu sancţiona cu 10.000 de lei Primăria Constanţa după ce mai mulţi tei sănătoşi au fost tăiaţi de pe trotuarul unui bulevardul important din oraş. Atunci, şi firma care s-a ocupat de lucrări a fost amendată cu 50.000 de lei.