Seaschild 23, cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră. Sute de militari au simulat respingerea unui desant inamic, în Babadag
S-a tras ca la război ieri, în poligonul de la Babadag! Sute de militari români şi străini au fost nevoiţi să folosească echipamentul militar din dotare pentru a respinge desantul unui inamic. A fost un scenariu fictiv pus la punct de Forţele Navale Române, care a marcat prima secvenţă terestră din cadrul exerciţiului Seaschild 23.
De Andreea Filip la 23.03.2023, 07:55Cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră a început ieri, la poligonul Babadag. Potrivit scenariului, inamicul a debarcat în zona Deltei Dunării și a atacat Forțele Armate Române, cu intenția de a destabiliza și distruge o linie de aprovizionare logistică a trupelor participante la misiune.
Exerciţiul se încheie pe 2 aprilie
"Din momentul în care detașamentul inamicului a fost identificat, gruparea a avut ca misiune executarea acţiunilor tactice ofensive pentru neutralizarea și distrugerea elementului inamic", a declarat Elvis Huianu, comandant Batalion Infanterie Marină în cadrul Regimentului 307 Infaterie Marină. "În acest exercitiu am angrenat aproximativ 25 de mijloace de luptă, TAB-uri blindate, de cercetare, TAB de trupe tip Pirahna 5, transportaore de trupe Patria Rosomac, TAB 77", a declarat Marius Gheorghescu, comandant Regiment 307 Infanterie Marină Heraclea.
Pentru a duce la bun sfârșit misiunea, militarii s-au pregătit zile întregi cu armamentul individual din dotare. "Ne pregatim pentru lucrarea cu mai multe unitati internationale pentru a respinge orice atac inamic asupra Dobrogei sau asupra ariei de responsabilitate", a declarat Alexandru Geanov, comandant Companiei I infanterie Marina. "La nivel de exercitiu noi lucram doar cu munitie reala, de razboi. Trebuie sa avem grija, sa punem mult accent pe distanţa dintre militari, pentru a nu fi expusi", a declarat Marin Călin, comandant Pluton.
În exerciţiul Seaschild 23 sunt angrenaţi 3.400 de militari din 12 ţări. La exerciţiu sunt utilizate 30 de nave aparținând Forţelor Navale Române, două nave din Bulgaria, dar şi 14 aparate de zbor din Turcia, Franța și SUA. "Anul trecut, din cauza atacării Ucrainei de către Federaţia Rusă, nu s-a mai organizat exerciţiul Seaschild, , dar anul acesta vine cu o sectiune noua, cu multe actiuni", a declarat Cornel Pavel, purtator de cuvânt Fortele Navale Romane. Exerciţiul se încheie pe 2 aprilie.