Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Specii de păsări și delfini care au eșuat pe plajele de pe litoralul românesc, analizate. Rezultatele sunt alarmante

Deşeurile din plastic au ajuns un fenomen scăpat de sub control. Specialiștii de la Institutul National de Cercetare Marină din Constanța au analizat mai multe specii de păsări și delfini care au eșuat pe plajele de pe litoralul românesc. Rezultatele sunt alarmante. Aproape 90% dintre pescăruși aveau plastic în stomac. În plus, microparticulele ne otrăvesc şi nouă hrana din farfurie. 

de Andreea Filip

la 28.11.2024 , 17:58

Poluarea Mării Negre cu deşeuri din plastic provoacă efecte grave în lanţ. Cercetătorii spun că atât vietăţile marine cât şi păsările din zonă înghit astfel de materiale care le provoacă leziuni în partea superioară a stomacului şi ajung astfel la infecţii sau paraziţi. Zilele acestea, specialiştii de la Institutul Național de Cercetare şi Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" din Constanța au analizat mai mulţi pescăruşi decedaţi.

"Au fost observate microplastice la 87% dintre indivizii pe care i-am analizat. S-a observat atât microplastice mari, cu dimensiuni cuprinse între unu şi cinci milimetri, însă au predominat microplasticele mici, cu dimensiuni mai mici de un milimetru", a declarat Andreea Ciucă, cercetător INCDM.

Şi ornitologii trag un semnal de alarmă

Vezi și

Şi ornitologii trag un semnal de alarmă cu privire la aceste deşeuri periculoase. "Se pot agăţa plasticele de picioarele sau aripele acestor păsări şi pot provoca astfel moartea lor", a explicat Attila Marton, ornitolog.

Materialele din plastic sunt un real pericol şi pentru delfini, peşti şi scoici. Mai mult de atât, poluarea masivă ajunge chiar și în farfuriile noastre. "Mare parte din aceste vietăţi marine le consumăm cu intestine cu tot, asta înseamnă că plasticul ajunge la noi, în noi. Mai mult, le tratăm termic, asta înseamnă că este şi modificat, periculos în direcţia unor produşi riscanţi, cancerigeni chiar", precizează Adrian Bâlbă, doctor în științe.

La sfârşitul sezonului estival, voluntarii de la Mare Nostrum au monitorizat 9 sectoare de plajă, de la Vama Veche şi până la Edighiol. După centralizarea şi analizarea deşeurilor colectate s-a constatat că materialele plastice reprezintă 88% din totalitatea acestora. "Au fost identificate 16.869 de deşeuri aparţinând categoriilor de material plastic, cauciuc, textile, hârite, carton", a declarat Andrada Munteanu, reprezentant Mare Nostrum.

Ce măsuri trebuie luate urgent

Pentru ca fenomenul să nu mai ia amploare, specialiştii spun că trebuie luate măsuri urgent. "O barieră, o lizieră litorală de care am vorbit şi care să reţină la vânturile dinspre vest, tot mai pregnante, vânturi care aduc plasticul în mare. Nişte diguri tip pieptene cu vegetaţie care să vină spre mare ar consitutui o soluţie de asemenea bun", adaugă Adrian Bâlbă, doctor în științe.

Potrivit Prgramului Naţiunilor Unite pentru Mediu, 199 de milioane de tone de plastic au intrat până acum în oceane. 

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Stiţi ce măsuri să luaţi pentru a preveni burnout-ul?
Observator » Evenimente » Specii de păsări și delfini care au eșuat pe plajele de pe litoralul românesc, analizate. Rezultatele sunt alarmante