Secretul fructelor românești care îi face pe cumpărători să nu se mai uite la preț. "Sunt mai bune. Gustul şi mirosul îi conving"
A venit, în sfârşit, vremea fructelor româneşti. În pieţe, au apărut deja delicioasele căpşune de Satu Mare, iar cireşele de mai. Mai au puţin până vor apărea pe tarabe. Clienţii se bucură de fructele cu gust şi nici nu se mai uită la preţ.
De Clara Mihociu la 23.05.2023, 20:08Așa îşi îmbie comercianții clienții în piețe. Oamenii au aşteptat cu nerăbdare fructele româneşti, aşa că nu se lasă prea greu convinşi. Într-o piaţă invadată de importuri, neîncrezătorii testează produsele înainte de a scoate banii din buzunar.
Secretul fructelor românești
Cumpărător: Românești sunt mai bune. Nu știu dacă sunt de ale noastre chiar, dar abia am venit că miros, au oleacă de miros.
Comerciant: Unii cred alții nu cred dar gustul şi mirosul îi conving.
- Ce smulge Nicuşor Dan, Robert Negoiţă replantează a doua zi. Primarul Sectorului 3 are planuri mari: "Vă invit...
- Legume româneşti pe rafturile marilor magazine? Guvernul susţine că a găsit rezolvarea, fermierii se plâng:...
- "Din import mâncăm, la preţuri minunate". Cireşele de mai se coc în iunie: capriciile vremii au distrus recoltele
Căpşunile de la Satu Mare se vând în piețele din țară cu 10-12 lei. Producătorii se pregătesc temeinic pentru ca pe tarabe să ajungă la timp celebrele căpşune.
Alexandru Deac, producător local: Se plantează înainte cu un an. Cum ar fi, anul ăsta îi plantezi pentru la anu. În luna iunie, iulie să ai o producţie. O vindem toată pe România.
Nicolas Szucs, producător: Căpşunii sunt foarte frumoşi, se coc, dar, din păcate, nu prea trec. Românii nu cumpără. În mare parte reuşim să vindem cantităţi mari către Ungaria. Vin clienţi din Ungaria, sunt foarte interesanţi de căpşunii noştri.
Pentru cireşele de mai autohtone mai avem de aşteptat puţin.
Clara Mihociu, reporter Observator: Când vine vorba de cireșe, deocamdată găsim in piețe doar din import, în special din Grecia. Se vând cu de lei kilogramul, însă de la sfârșitul săptămânii vor apărea in locul lor in sfârșit cireșele de mai.
Cumpărător: Prea scumpe așteptam sa iasă, nu ne permitem la bugetul pe care îl avem.
Doina Herea, pomicultor Iași: Majoritatea sunt putine ca a fost frig atunci. O sa fie 15-20 kilogramul la început va mai scădea apoi. Mâncam mai târziu să nu pe ducem dorul pana la anul.
Chiar dacă producția cireșelor de mai va fi mai mică, producătorii spun că îşi vor lua revanţa în iunie, cu fructe mari şi coapte ca în anii buni.