Siguranţa din şcolile româneşti, luată iar în discuţie după tragedia din Serbia. Părinţii s-au revoltat până acum la orice măsură de prevenţie
Tragediile din Serbia, semnal de alarmă şi pentru siguranţa elevilor din şcolile româneşti. Autorităţile de la noi au propus tot felul de soluţii, de la detector de metale la intrare în şcoală, până la o listă cu părinţii care deţin arme. Doar că părinţii sunt revoltaţi de propuneri. Astfel că, grupurile de lucru de la mai multe ministere au decis că se vor rezuma la planuri pe hârtie, campanii de informare şi prevenţie.
De Bianca Iacob la 05.05.2023, 19:50Poliţist: Vreau să scoateţi tot ce aveţi în buzunare. Puneţi pe bancă. Ghiozdanele le puneţi pe bancă. Şi scoateţi din ghiozdane tot ce aveţi.
Sunt imaginile care au stârnit revolta părinţilor şi elevilor din întreaga ţară. Poliţiştii au făcut controale la o şcoală gimnazială din Jilava, după un incident grav: un elev ar fi scos un cuţit în timpul orelor.
Părinţii s-au revoltat până acum la orice măsură de prevenţie
Părinţii s-au simţit lezaţi de felul în care le sunt trataţi copiii şi au depus mai multe plângeri penale. Tentativa de a preveni tragedii prin controale mai stricte în şcoli eşua lamentabil. Câteva luni mai târziu, într-un liceu de top din Capitală, un adolescent a reuşit să aducă în şcoală un cuţit şi să atace un cadru didactic.
- Tragedia din Serbia, un semnal de alarmă pentru români. Ciucă: Măsuri necesare în sistemul de educaţie din ţară
- Noul măcel din Serbia ar fi pornit de la o provocare pe TikTok. Atacatorul a mers din sat în sat şi a împuşcat...
- Profesoara înjunghiată la liceul Ion Creangă preda ultima ei oră. Suplinise o colegă, iar unii elevi regretau...
La începutul lunii aprilie, un elev şoca o ţară întreagă - şi-a înjunghiat profesoara de japoneză la oră, în şcoală, în faţa colegilor. Atunci, ca de fiecare dată când se întâmplă un incident grav, autorităţile au reacţionat. Mai marii de la educaţie, dar şi de la Interne au propus o serie de soluţii care să prevină astfel de incidente grave. Concret, până acum în şcoală s-au facut doar informări.
A plouat cu promisiuni care sună bine pe hârtie. Paza în şcoli, scannere ca la aeroport şi percheziţii corporale pentru elevi. După ani în şir în care violenţele şcolare au escaladat, ministrul Educaţiei militează, prudent, pentru prevenţie.
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Există o procedură de combatere a violenţei în şcoală. Ea prevede pentru fiecare categorie de abateri care va fi sancţiunea, dar eu cred că cheia va fi, în acest caz, prevenţia, nu sancţionarea.
Mai multe ministere ar lucra şi în acest moment ca să identifice cele mai potrivite măsuri pentru şcoli mai sigure.
Nicolae Ciucă: Este vorba de o legătură între ceea ce înseamnă educaţia în familie, în școală, în societate.
După tragediile din Serbia, pentru a fi cât mai convingători, aleşii noştri vin cu soluţii care mai de care mai fanteziste. România ar putea să contabilizeze numărul părinţilor care deţin arme de foc, iar lista ar putea fi pusă la dispoziţia şcolilor. 70 de mii de români au permis de port armă. Mai mult, în şcoli ar putea fi instalate detectoare de metal.
Lucian Bode, ministrul de Interne: Nu cred că există în legislaţie în acest moment interdicţia de a avea astfel de detectoare la intrarea în unităţile de învăţământ.
Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret: Este pur şi simplu o chestie cinică şi penibilă, nu ajută cu absolut nimic. Atâta timp cât părintele nu ţine legătura cu dirigintele, cu profesorii, evenimentul se poate întâmpla indiferent câte liste există la nivelul unităţilor de învăţământ.
Părinte: Mai degrabă am face nişte activităţi prin care să-i educăm şi să prevenim.
Părinte: Este o perioadă foarte periculoasă. Ar fi necesar un control iniţial în momentul în care intră în şcoală.
Elev: Cred că nu ar strica lucru acesta, mai ales pentru generaţiile care vin. Mi se par uşor de influenţat.
Oficial, doar anul trecut au fost peste 9.700 de acte de violenţă în şcoli. În realitate, însă, numărul este mult mai mare.