Tragedia din Serbia, un semnal de alarmă pentru români. Ciucă: Măsuri necesare în sistemul de educaţie din ţară
La nivelul Ministerul Educației, împreună cu MAI, inclusiv cu Ministerul Dezvoltării, sunt grupuri de lucru care identifică măsurile care trebuie luate în sistemul de educație din țara noastră, spune Nicolae Ciucă, întrebat cum poate preîntâmpina România o tragedie similară cu cea din Serbia. La doar o zi după masacrul de la Belgrad, un nou atac în masă, calificat de autorităţi drept "un act terorist" s-a produs la graniţa ţării noastre. În noaptea de 4 spre 5 mai, un tânăr de 21 de ani a împuşcat cel puţin 8 oameni, la 60 de kilometri distanţă de capitala sârbă.
Tragediile se ţin lanţ în Serbia, iar atacul armat din şcoala din Belgrad, urmat de noi incidente şi acte de violenţă, atrage atenţia încă o dată asupra unor probleme extinse, care ne pot afecta pe toţi. Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, vineri, despre măsurile care trebuie luate în sistemul de educație din țara noastră în lumina ultimelor evenimente sângeroase.
Ciucă, după tragedia din Serbia. Ce măsuri iau în calcul autorităţile din România
"Există o adevărată dezbatere pe aceste subiect. Au fost dezbateri legate de ceea ce s-a întâmplat... Doamne ferește, nici nu ne dorim să avem astfel de incidente în școli, dar sunt, totuși, anumite fapte care s-au petrecut și în școlile din România. La nivelul Ministerul Educației, împreună cu MAI, inclusiv cu Ministerul Dezvoltării, sunt grupuri de lucru care analizează și identifică măsurile care trebuie luate în sistemul de educație din țara noastră", spune Nicolae Ciucă.
Premierul precizează că din delegația sa face parte și ministrul Educației, Ligia Deca. "E clar că nu doar o măsură sau un set de măsuri poate să rezolve aceste probleme. Este vorba de o legătură între ceea ce înseamnă educația în familie, în școală, în societate, măsurile de prevenție care trebuie luate instituțional și, desigur, sunt aceste aspecte de prevenire. Este tragic ce s-a întâmplat. Exprim încă o dată regretul și transmit condoleanțe omologului din Serbia. Este o chestiune atât de gravă încât o măsură anunțată acum, în fața microfoanelor, nu rezolvă problema", încheie Ciucă, potrivit Mediafax.
Sârbii au 3 milioane de arme de foc
De altfel, atacurile din Serbia deschid încă un subiect de discuţie foarte important. Până de curând ne confruntam cu astfel de cazuri înfiorătoare în statele unde oamenii pot deţine arme chiar şi fără permis. Ei bine, iată, că acum lucrurile s-au schimbat, se întâmplă şi aici, la graniţa noastră. Serbia este singura ţara europeană care se află în top 5 mondial la ponderea armelor deţinute de civili, la mică distanţă de Statele Unite sau Yemen. Are un număr estimat de 39 de arme de foc la 100 de locuitori, cu menţiunea că acesta este un raport realizat în 2017.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰