Simularea la Evaluare Naţională, proba la Română. Elevii şi-au făcut propriul barem la final: "Ce ai pus la aia cu adverbul foarte bine?"
Astăzi a avut loc prima probă din simularea Evaluării Naţionale. Şi de altfel, prima încercare de a trece examenele în era digitală. Dacă subiectele au fost pe placul elevilor, sistemul de scanare a lucrărilor a dat bătai de cap dascălilor.
De Andreea Petrescu la 05.02.2024, 20:10Elev: Ce ai pus la aia cu adverbul "foarte bine" la superlativ? Cel mai. Greşit! E greşit!
Elevii ieşiţi din examen au făcut adevărate dezbateri pe marginea răspunsurilor pe care le-au dat. Cei mai mulţi au fost mulţumiţi de subiecte şi optimişti în privinţa notelor.
Elev: A fost un text narativ, nu ne-a picat liric, spre fericirea noastră şi la gramatică a fost uşor şi la asociere a fost mai greu. Pentru o simulare eu mă aşteptam la ceva mai greu pentru o simulare.
Şi părinţii au trăit această experienţă alături de copii
Părinte: E primul examen mai organizat pentru ei şi au avut emoţii. Cred că şi părinţii au avut suficiente emoţii şi le-au transmis şi lor această stare.
Dascălii spun că subiectele au respectat conţinutul programei, dar au avut unele capcane.
Ramona Tătar, profesor Limba Română: Drăguţ textul, sensibil, dar destul de greu de intuit personajele care participau la acţiune. Copiii spuneau că au citit de trei-patru ori textul la prima vedere, ca să poată să rezume.
Pentru prima dată, lucrările au fost distribuite elevilor sub formă de pliante şi au fost scanate la finalul examenului.
Testele încărcate în sistemul online vor ajunge aleatoriu la corectare către doi profesori din ţară. Dacă există o diferenţă mai mari de un punct între notele celor doi, lucrarea este repartizată către alţi doi evaluatori.
Cum era de aşteptat, au fost probleme cu încărcarea documentelor
Andreea Petrescu, reporter Observator: A trecut aproape o oră de la finalizarea examenului şi sunt în continuare elevi care nu au ieşit din sălile de curs pentru că aşteaptă ca lucrările să fie scanate.
Bianca, elevă: La mine s-a blocat sistemul. După 11:15 s-a blocat pentru că a încărcat toată ţara şi a durat vreo zece minute.
Andrei, elev: Aplicaţia a mers la primii doi copii dar la un moment dat s-a blocat şi au venit supraveghetorii de la simulare şi au spus doar să scaneze lucrările şi după să le încarce pe aplicaţie, pentru că se scana, încărca fişierul, dar nu le accepta.
Şase elevi au fost eliminați în toată ţara ca urmare a unor tentative de fraudă. Examenele vor continua marţi cu simularea la matematică şi miercuri la Limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi afişate pe 23 februarie. Anul trecut rata de promovare la evaluarea naţională a fost de 76%, în scădere faţă de anul precedent cu 6 procente.