Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Galerie foto Simulare Evaluarea Națională 2024. Subiectele primite de elevi la limba română, proba scrisă

Simularea Evaluării Naționale 2024 a început luni, 5 februarie, cu proba scrisă la Limba și literatura română, anunță Ministerul Educației. Elevii au primit cerințe de rezolvare din două fragmente de text. Primul este un fragment din romanul "În umbra ei" de Simona Antonescu, iar al doilea este din articolul profesorului Liviu Papadima "Pisica mea în sala de lectură", publicat în Dilema veche în 2017. Conform calendarului simulărilor, probele au loc în perioada 5 - 7 februarie 2024, elevii urmând să afle rezultatele pe 23 februarie. 

de Veronica Micu

la 05.02.2024 , 14:44

UPDATE 11:20 - Elevii de clasa a 8-a au primit două texte la prima vedere la simularea probei de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2024. Primul text este un fragment din romanul "În umbra ei" de Simona Antonescu, iar al doilea este din articolul profesorului Liviu Papadima "Pisica mea în sala de lectură", publicat în Dilema veche în 2017. Pe baza acestor două texte, elevii au avut mai multe cerințe, primele fiind itemii de atenție și de identificare pe text a unor aspecte solicitate. Primii patru itemi sunt de tip grilă, în care elevii trebuie să pună litera corespunzătoare răspunsului corect într-o casetă.

Vezi și
Pe acelaşi subiect

UPDATE ora 9:00 - Proba scrisă la Limba și literatura română, din cadrul simulării Evaluării Naţionale, a început. Accesul elevilor în săli a fost permis până la ora 8.30, iar proba a început la ora 9.00. Timpul destinat elaborării lucrării este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Disciplinele la Simularea Evaluării Naționale 2024 sunt limba și literatura română, limba și literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și matematică. În desfășurarea probelor simulării vor fi implicați aproximativ 24.000 de profesori asistenți, aproape 6.000 de profesori evaluatori la limba română și tot atâția la matematică, aproape 500 la limba maternă. Se adaugă comisiile de organizare de la nivelul fiecăruia dintre cele peste 3.700 de centre de examen. Pentru că este o simulare a examenului propriu-zis, se aplică aceleași reguli organizatorice valabile în cazul examenelor. 

Subiectele la Simularea Evaluării Naționale 2024, proba de limba română

Prima probă scrisă la Simularea Evaluării Naționale 2024 este cea la limba și literatura română. Ministrul Educației a anunțat că subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor. 

Listele conținuturilor pentru Simularea Evaluării Naționale în acest școlar sunt disponibileaici

Pentru Simularea Evaluării Naționale 2024, subiectele sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.

Subiectele și baremele de evaluare pentru probele scrise din cadrul simulării examenelor naționale din acest an sunt publicate zilnic, la ora 15:00 (după încheierea fiecărei probe)aici

Simulare Evaluarea Națională 2024. Desfășurarea probei scrise la română

La prima probă susținută, elevilor le vor fi distribuite, pe bază de semnătură de primire, codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele. Pe baza acestor coduri vor afla ulterior rezultatele obținute. Lucrările elevilor care susțin simularea la Limba și literatura română sunt scanate de către profesorii asistenți, potrivit ghidului Ministerului Educației. Lucrarea se scanează cu prima pagină nesecretizată, cu colțul din dreapta desfăcut. Platforma elimină prima pagină a lucrării, cea care se scanează nesecretizată. În document se arată că fișierul rezultat în urma scanării va avea 2 pagini negre în plus față de lucrare: prima și ultima. Profesorii asistenți verifică dacă pe parcursul documentului paginile sunt întregi și lizibile. Dacă sunt pagini care nu se văd bine, profesorii corectori le vor șterge și vor scana din nou lucrarea.

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori corectori, iar aceștia sunt selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale, după cum se arată în procedură.

Lucrările vor fi corectate digital

Anul acesta, lucrările elevilor de clasa a VIII-a, care vor susține începând de luni simularea evaluării naționale 2024, vor fi evaluate digitalizat. Profesorii vor introduce fiecare lucrare într-un sistem unic, apoi acestea vor fi evaluate direct  pe platformă. 

Desfăşurarea probelor scrise ale simulării Evaluării Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a se face în conformitate cu prevederile art. 17 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul scolar 2010-2011, aprobată prin OMECTS nr. 4801/2010, valabilă şi pentru anul şcolar 2023 - 2024, conform OME nr. 6155/2023 şi ale procedurii Ministerului Educației.

Simularea Evaluării Naționale 2024, reguli pentru elevii de clasa a 8-a. Cum poate fi corectată o greșeală

La proba de limba română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect. Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar in cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază. Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor, pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise. La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele. În situații obiective, neimputabile candidaților, în care, în timpul probei scrise, este luată decizia anulării și a rescrierii lucrării, se poate prelungi timpul destinat redactării, cu cel mult o oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale.

Ce le este interzis elevilor în timpul probei scrise la limba și literatura română

Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învățământ - centru de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen. Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul. Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Proba de matematica are loc pe 6 februarie    

Simularea Evaluării Naționale 2024 va continua marți, 6 februarie, cu proba la Matematică. 

La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

Lista conţinuturilor la proba de matematică:

Ordinul privind organizarea simulării Evaluării 2024 poate fi descărcat ► aici

Când se afișează rezultatele de la Simularea Evaluării Naționale 2024

Rezultatele obținute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vara acestui an. Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

Elevii vor afla rezultatele de la Simularea Evaluării Naționale pe 23 februarie.

Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024

Calendarul probelor scrise de la Simularea Evaluării Naționale, în anul școlar 2023—2024, aprobat prin ordin de ministru:

  • 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă
  • 7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Calendar Evaluarea Națională 2024

11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională

14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a

25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română

27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică

28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă

3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)

3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor

4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor

9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Anul trecut, la Simularea Evaluării Naționale 2023 -  proba scrisă la Limba și literatura română - elevii au primit cerințe de rezolvare din două fragmente de text, unul din "Dansul ursului" de Ion D. Sîrbu, iar al doilea din "30 de ani în șa" al lui Felix Țopescu.

Simularea are ca scop familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, dar şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale.

Veronica Micu Like

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Educaţie » Simulare Evaluarea Națională 2024. Subiectele primite de elevi la limba română, proba scrisă