Şobolanii au cucerit blocurile din Bucureşti. Rod cablurile de internet şi fac găuri în ciment până în apartamentele oamenilor: "Unul era deasupra la uşă"
Toamna se numără şobolanii în blocuri. Locatarii nepoftiţi, de mărimi uriaşe, sunt mai îndrăzneţi ca niciodată şi cuceresc bloc după bloc în Capitală: rod cablurile, se plimbă nestingheriţi pe ţevi şi sapă găuri în pereţi. Autorităţile spun că au făcut toate deratizările gratuite. Aşa că cine vrea să scape de rozătoarele dezgustătoare şi purtătoare de boli va trebui să plătească.
De Mihai Caloiu la 12.10.2022, 09:08Liniştit şi tacticos, un şobolan îşi face veacul pe ţevile din bloc. Se simte ca acasă, mai ales că de ani buni rozătoarele au cucerit practic întreaga clădire. Acum, nu mai au nicio jenă: de când cele două ghene ale imobilului au fost renovate şi culcuşul le-a fost deranjat, au invadat întreaga zonă din preajma parcului Păcii.
Mihai Caloiu, reporter Observator: În urmă cu o săptămână la acest bloc din Sectorul 6 a pornit lucrările pentru renovarea ghenelor de gunoi. Aceste spaţii erau locurile preferate ale şobolanilor. Pentru hrană, bineînţeles! La momentul actual găurile sunt astupate, iar şobolanii migrează către etajele de sus.
Muncitor: S-a pus faianţă, s-a tras gletul, s-a turnat şapă, beton, zugrăvit, vopsit, cam asta e tot.
plus.
- Adolescenţii români îşi cumpără droguri "îndoite" cu insecticide sau otravă de șobolani: ''E cumplit pentru...
- Şobolani filmaţi cum intră şi ies pe geamul unei locuinţe din Dorobanţi. "Proprietarul mai trăiește sau l-au...
- Mărturiile locatarilor care au scăpat de şobolani şi s-au ales cu un şarpe în bloc: ''Doamne fereşte! Iarba nu...
Reporter: În timpul lucrărilor aţi văzut şobolanii?
Muncitor: Da!
Reporter: Cam câţi ar fi, orienativ? Vorbim de zeci?
Muncitor: Cred că da, cred că da!
Locatarii sunt disperaţi. Au cablurile de la Internet roase de şobolanii uriaşi pentru care nici betonul nu mai e o barieră. Dacă în urmă cu două zile, toate găurile de pe casa scării au fost cimentate, rozătoarele au răzbit din nou.
Blocul cu şobolani: rozătoarele cuceresc oraşul
Locatari: Şi aseară erau aici, pe scară, etajul 1. L-am alergat, dar n-am putut să-l prindem. Sunt mari, asa ca un pisoi.
- Acum câteva zile am auzit nişte zgomote la canalele de cablu şi cred că şobolanii încearcă să iasă pe alte părţi.
- De unde vin, de unde nu vin? Că ei fac canale de intră şi în casă. Unul era deasupra la uşă, la mine. Dacă nu ţipa femeia de servici "închide uşa", şobolanul intra în casă. E groaznic! Cât o pisică! Ne e şi frică, pe cuvânt! Că ăştia sar!
Femeia de serviciu a blocului deja s-a obişnuit şi le ştie obiceiurile. Autorităţile susţin însă că vor face tot ce pot, însă întreaga zonă este un focar.
Bogdan Pascu, director CM Eco Igienizare: Anul acesta am desfăşurat 3 tratamente de deratizare exterioară, ultimul fiind făcut pe data de 7 septembrie. Iar, tratamentul de deratizare interioară, l-am desfăşurat unul în iarnă şi acum desfăşurăm cel de-al doilea tratament.
Compania Municipală ECO Igienizare Bucureşti oferă gratuit 5 tratamente de deratizare, anual, fiecărei asociaţii de locatari. În afara acestor intervenţii, dacă focarul nu este unul activ, oamenii trebuie să plătească. În medie, firmele de deratizare private fac oferte personalizate de un leu pe metrul pătrat. Mai exact, pentru blocul plin de şobolani costul deratizării celor două spaţii evacuare ale ghenei ar fi de 600 de lei.
Aurelian Pintiliescu, biolog companie: Dacă şobolanii au hrană alternativă proaspătă, ei nu o să consume foarte mult raticid. Şobolanii trebuie să roadă în mod constant pentru că le cresc dinţii continuu.
Autorităţile s-au autosesizat la intervenţia echipei Observator şi mâine vor trimite o echipă în teren.