Șoferul care a lovit ursul lăsat să agonizeze, în Harghita, povesteşte momentul impactului
Urşii au devenit subiect de dezbatere la cel mai înalt nivel. Ministrul de Interne şi prefecţii din mai multe judeţe au stabilit cum trebuie să intervină pentru ca situaţia din Harghita, în care un urs a fost lăsat să agonizeze 20 de ore pe şosea, să nu se mai repete.
De Redactia Observator la 21.11.2019, 21:07Urşii au devenit subiect de dezbatere la cel mai înalt nivel. Ministrul de Interne şi prefecţii din mai multe judeţe au stabilit cum trebuie să intervină pentru ca situaţia din Harghita, în care un urs a fost lăsat să agonizeze 20 de ore pe şosea, să nu se mai repete. Prefectul de Mureş crede că doar Sandocan sau Tarzan pot interveni cu legea de acum. La rândul său, şoferul care a lovit animalul de 400 de kilograme se plânge că a rămas fără maşină şi nimeni nu îl poate despăgubi.
Gombos Ferencz, şoferul: Cine răspunde de animale? Cine îmi despăgubeşte maşina? Am şase copii pe care trebuie să îi cresc. Dacă muream eu, nevasta şi copila pe ceilalţi cine îi creştea?
Sunt întrebările unui şofer profesionist care a lovit un urs de patru sute de kilograme pe un drum naţional. Bărbatul spune că animalul i-a apărut brusc în cale şi nu l-a mai putut evita.
Gombos Ferencz are 59 de ani, locuieşte în localitatea Acăţari şi este tatăl a şase copii. În momentul accidentului, era în maşină cu soţia sa şi una dintre fiicele lor. Copilul a făcut un atac de panică după impact.
Gombos Ferencz, şoferul: Aveam viteză 80, 90 la oră. Am pus piciorul pe frână, dar nu era distanţa corespunzătoare să opresc. După ce am oprit, am întrebat, primul lucru, "unde e ursul?". A spus lumea "puteţi să ieşiţi liniştit că ursul a căzut lângă un plop"
Acolo, animalul grav rănit a agonizat aproape 20 de ore până când autorităţile i-au curmat suferinţa. Intervenţia controversată a dus la demiterea prefectului şi a făcut înconjurul lumii.
Între timp, şoferul a rămas cu sperietura şi cu paguba, autoturismul este grav avariat. Bărbatul se plânge că nu îşi mai poate duce copiii la şcoală. În plus, îşi câştiga pâinea cu ajutorul maşinii.
Gombos Ferencz, şoferul: M-am dus unde este făcută asigurarea. Când am ajuns acolo, am povestit pentru ce am venit. Numai că nu m-au aruncat afară din birou! Cum adică vii aici după ce ai călcat un urs? Noi nu putem să despăgubim
Un accident similar a avut loc şi în Mureş, la începutul săptămânii. Autorităţile de acolo au creat un grup special de whatsapp unde toţi cei responsabili sunt informaţi imediat despre astfel de cazuri pentru a interveni imediat.
Lucian Goga, medic veterinar: Am stabilit cum comunicăm în timp util, cu cine comunicăm, cine informează. Apoi, la dispoziţia prefectului, ne deplasăm la faţa locului şi, acolo, luăm o decizie că nicio situaţie nu seamănă cu alta
Prefecţii din judeţele Bistriţa Năsăud, Covasna, Hunedoara şi Mureş i-au cerut astăzi ministrului de Interne să ia măsuri. Iar legislaţia să fie schimbată.
Marcel Vela, ministrul de Interne: Aveți perfectă dreptate, legislatia este neclară. Avem un proiect de lege pentru îmbunătăţirea ei. Nu trebuie să fiți nici Sandocan, nici Tarzan, important este să respectăm legea
Marcel Vela vrea ca, de anul viitor, jandarmii din toată ţara să facă cursuri speciale pentru a învăţa cum să folosească arme şi tranchilizante pentru animale sălbatice.