"Soluţia provizorie" care a născut un coşmar pentru locuitorii unui oraş din Suceava. "Ne scutură în casă, gardul ni l-a fărâmat"
Într-o localitate din Suceava, casele se dărâmă peste oameni din cauza unui pod. Unul provizoriu, care se află la doi metri de locuinţe şi pe care a fost deviat tot traficul greu din localitate. Camioanele trec în viteză pe acolo, ceea ce nu aduce doar praf şi zgomot ci şi crăpături serioase în pereţii caselor. Autorităţile ridică din umeri: nu au altă soluţie, aşa că îi îndeamnă pe localnici să ceară despăgubiri.
De Angela Bertea la 10.03.2024, 15:14"Uitaţi, fisuri. Fisuri care au început de aici până aici. Uitaţi şi aici. Dar acestea nu erau", arată un localnic. Podul provizoriu din Milişăuţi ar trebui să înlocuiască temporar podul principal de pe DN2H. Ruta alternativă este dată în circulaţie de câteva luni. O perioadă de coşmar pentru localnici.
Podul stricăciunilor din Suceava
"Stăm, ascultăm cum trec, ne scutură în casă. Nici nu poţi să stai, nici să dormi, nici să mănânci, nici... nimic. Gardul ni l-a fărâmat, a fugit. Poliţia nimic nu face", se plânge o femeie. "Camera mi-a înregistrat 4.000 şi ceva de maşini pe zi", zice un bărbat.
Sute de TIR-uri şi camioane trec zilnic la doi paşi de casele oamenilor. Indicatoare de restricţie a vehiculelor cu gabarit mare există, dar sunt prost poziţionate, iar şoferii fie nu le văd, fie le ignoră intenţionat. "Am trecut. Ştiu că e limitare aici, dar na... Trebuia să mergem roată. Am economisit combustibil", spune un şofer de TIR. "Nu este niciun indicator că este închis pe zona aceasta", comentează un altul.
Limita de tonaj este de 3,5 tone, dar în zonă trec maşini chiar şi de peste 15 tone. "Aici, aici, acolo, tot gardul. Asigurarea nu despăgubeşte din cauza trepidaţiilor traficului. Un drum comunal nu este conceput la un tonaj la care este făcut un drum naţional sau un drum judeţean", adaugă un localnic.
"Pentru a împiedica accesul maşinilor de mare tonaj au fost amplasaţi parapeţi de beton. Însă, pentru a putea trece, aceştia sunt daţi la o parte, împinşi practic pe margine", transmite Angela Bertea, reporter Observator.
Primarul oraşului spune că ruta ocolitoare a fost singura variantă şi că, momentan, localnicii trebuie să se împace cu situaţia.
În tot acest timp, la podul principal de peste râul Suceava încă se lucrează. Teoretic, termenul de finalizare este în această vară. "În acest moment, la podul de pe DN2 se lucrează la montarea grinzilor. Până la finalul săptămâniii, ar trebui montate toate aceste grinzi", adaugă Angela Bertea, reporter Observator.
Podurile din Milişăuţi sunt oricum celebre pentru probleme. Luna trecută, podul provizoriu s-a surpat din cauza creşterii debitului pe râul Suceava. Podul principal este cârpit periodic încă din 2018, dar abia anul trecut s-a decis oprirea circulaţiei şi începerea reabilitării serioase.