Stâncă prăbușită lângă cascada Vadu Crişului. „Pare că este o situaţie ca la Bigăr”
O bucată uriaşă de stâncă s-a desprins şi s-a prăbuşit în apa Crişului Repede, pe malul stâng, lângă cascada Vadu Crişului, în ultima zi a anului trecut. Bucăţi mari de travertin, rocă ce compune munţii din zonă, s-au oprit în râu, unde cel mai probabil vor fi „măcinate” de apă.
De Redactia Observator la 03.01.2022, 16:46„Pare că este o situaţie ca la Bigăr. Apa erodează travertinul. Pentru a se asigura că prăbuşirea s-a petrecut din cauze naturale, o echipă ANANP va merge în zonă”, a declarat coordonatorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate Bihor, Horia Carţiş, potrivit ebihoreanul.ro.
Ioan Hașaș, viceprimarul comunei Vadu Crișului spune că, prăbușirea se întinde pe o lungime de mal de vreo 25 de metri respectiv pe toată înălțimea malului.
„S-a întâmplat undeva în ultima zi din anul trecut și prima zi din anul acesta. Niște oameni din sat au fost afară și au văzut, mi-au trimis niște poze și apoi ne-am dus și noi la fața locului. Cascada, într-adevăr, nu este afectată dar nu e exclus să urmeze. De unde s-a desprins acum malul, se vede o ruptură care ar putea continua spre cascadă”, a spus el.
Cascada Vadu Crișului seamănă cu celebra cascadă Bigăr
- Cascada Bigăr are o soră mai mică în Parcul Naţional Porţile de Fier. Cum arată în plină iarnă cascada...
- Prăbuşirea parţială a Cascadei Bigăr a redus numărul turiştilor la jumătate. "Oamenii au înţeles că nu mai...
- Cascada Moceriş, un peisaj de basm. Turiştii au rămas fascinaţi de frumuseţea locului: "Ne-am ambiţionat să...
Cascada are o înălțime de 9 metri, iar apa cade ca un văl peste un amestec de travertin și mușchi, de unde analogiile cu celebra cascadă Bigăr, din Caraș Severin.
În apropiere, se fac lucrări la cabana Vadu Crişului, dar materialele de construcţie sunt transportate pe malul drept, cu funicularul pe linia ferată, iar şantierul nu este de asemenea amploare încât să producă trepidaţii în stânci la o distanţă atât de mare.