Antena Meniu Search
x

Prăbuşirea parţială a Cascadei Bigăr a redus numărul turiştilor la jumătate. "Oamenii au înţeles că nu mai au ce vedea, deşi cascada există în continuare"

Prăbuşirea unui perete al Cascadei Bigăr a avut un impact negativ asupra turismului din zonă. Numărul oamenilor care au vizitat cascada a scăzut aproape la jumătate, în timp ce comercianţii se plâng de pierderi şi mai mari.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 15.10.2021, 10:31

Colaj cu Cascada Bigăr înainte şi după prăbuşirea unui perete
Un perete al Cascadei Bigăr s-a prăbuşit la începutul lunii iunie - Profimedia Images / Captură video

Un perete al Cascadei Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a prăbușit la începutul lunii iunie, iar Regia Naţională a Pădurilor Romsilva preciza, la vremea respectivă, că incidentul a avut loc în contextul în care cascada a atins dimensiuni considerabile ca volum şi greutate, cedând sub propria greutate.

Citește și: Orașe europene de vizitat în sezonul rece. Alege destinația favorită de acum

Prăbuşirea peretelui a avut un impact negativ asupra turismului din zonă, conform oficialilor. Reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa au declarat pentru Agerpres că numărul vizitatorilor plătitori - adică persoanele care achită 5 lei pentru a intra în locul amenajat din Rezervaţia Bigăr - este la 58% faţă de perioada de dinaintea prăbuşirii peretelui cascadei.

În perioada 7 iunie - 19 iulie 2021, 9.205 persoane au achitat taxa de vizitare, faţă de 15.766 în perioada similară a anului trecut.

Pe acelaşi subiect

Comercianţii spun că "prăbuşirea Cascadei Bigăr" a fost greşit înţeleasă

Scăderea numărului de turişti este mult mai intens simţită de comercianţi. Aceştia atrag atenţia că marea majoritate a vizitatorilor nu sunt plătitori de bilete pentru a intra în rezervaţie, ci admiră Cascada Bigăr de pe malul cu drumul naţional, unde există şi o structură din lemn construită pentru vizitare. Astfel, ei cred că cifrele oficiale, care reflectă doar numărul plătitorilor taxei de 5 lei, nu sunt suficient de relevante.

Un reprezentant al firmei care deţine parcarea privată din vecinătate, singura în care turiştii pot opri maşinile, spune că scăderea numărului de vizitatori este de cel puţin cinci ori. Acesta a precizat pentru Agerpres că într-o zi de weekend înainte de prăbuşirea peretelui cascadei avea în jur de 500 de maşini în parcare, unde taxa e de 10 lei pe zi, iar în prezent are sub 100 de maşini.

"Problema a fost pusă greşit, oamenii au înţeles că aici nu mai au ce vedea, deşi cascada există în continuare. A căzut un perete, dar ea este frumoasă şi acum şi merită văzută. Din păcate, impactul prăbuşirii a fost fatal pentru noi, cei care avem mici afaceri, pe care probabil le vom închide în curând", a spus un comerciant, conform sursei citate.

De ce nu au fost luate măsuri de prevenire a prăbuşirii Cascadei Bigăr

Cascada Bigăr, una dintre cele mai populare destinații turistice din zona Banatului, se afla în Zona de Protecție Integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, în Rezervația Naturală „Izvorul Bigăr”, o zonă în care intervenția umană este minimă, iar procesele naturale trebuie să se desfășoare liber, potrivit Romsilva. Romsilva transmite, tototdată, că administrația parcului nu a intervenit cu măsuri invazive, respectiv construcții care să sprijine structura de travertin a cascadei, o astfel de intervenție împiedicând procesele naturale.

„Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița a luat toate măsurile posibile de protecție a cascadei Bigăr, cu avizul Consiliului Științific al parcului, respectiv îndepărtarea a doi arbori uscați care s-ar fi putut prăbuși peste cascada Bigăr. Singurele construcții din zona cascadei Bigăr au fost cele pentru a asigura infrastructura de vizitare a obiectivului turistic, avizate de Consiliul Științific al parcului, acestea fiind amplasate la o distanță care să nu afecteze cascada”, mai spun cei de la Romsilva.

Cascada Bigăr se află în judeţul Caraş-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, pe DN 57B. Rezervaţia Naturală Bigăr cuprinde un izbuc, o peşteră, un pârâu şi o cascadă, toate amplasate spre Ţara Almăjului, pe partea dreaptă a Cheilor Minişului, acolo unde drumul întâlneşte, imaginar, paralela 45 latitudine nordică a globului pământesc.

Cascada a atras mii de turişti de când a fost promovată la nivel mondial de o revistă de turism. Căderea de apă de 12 metri nu impresionează prin mărimea ei, ci prin unicitatea sa: tocmai clopotul din calcar, care s-a prăbuşit ieri, o făcea atractivă. Dintr-un top 8 al cascadelor unice în lume, realizat de The World Geography, Cascada Bigăr a ieșit pe locul întâi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Travel » Prăbuşirea parţială a Cascadei Bigăr a redus numărul turiştilor la jumătate. "Oamenii au înţeles că nu mai au ce vedea, deşi cascada există în continuare"