Statul român ar putea colabora cu Google pentru descoperirea rapidă a celor care sună la 112
Tragedia de la Caracal schimbă legile. Cartelele prepay nu vor mai putea fi cumpărate fără buletin, românii ar putea trimite SMS-uri de urgenţă la un nou număr unic, 114, iar operatorii care răspund urgenţelor vor fi instruiţi mai bine.
De Redactia Observator la 08.08.2019, 20:26Tragedia de la Caracal schimbă legile. Cartelele prepay nu vor mai putea fi cumpărate fără buletin, românii ar putea trimite SMS-uri de urgenţă la un nou număr unic, 114, iar operatorii care răspund urgenţelor vor fi instruiţi mai bine. Sunt o parte dintre măsurile anunţate de Raed Arafat, după ce Alexandra Măceşanu a fost ucisă, cerând ajutor poliţiştilor. Sunt anunţate schimbări importante şi în ceea ce priveşte localizarea celor care sună la 112.
Peste 5 milioane 700 de mii de apeluri au dat românii la 112 în primele şase luni ale anului. Aproape jumătate dintre ele nu au fost urgenţe, a explicat Raed Arafat. Iar dintre acestea, 52 de procente au fost apeluri abuzive, majoritatea date de pe cartele prepaid, unde cel care sună nu poate fi identificat.
La Caracal, Alexandra Măceaşanu a sunat la 112 de pe o astfel de cartelă. Acum autorităţile anunţă schimbarea legii.
Românii vor putea cumpăra în continuare cartele prepay de la orice chioşc, însă vor fi nevoiţi să prezinte şi buletinul, astfel încât vânzătorul va avea responsabilitatea de a prelua datele şi de a le înregistra într-un sistem.
Rămâne de văzut cum va arăta acesta, pentru că decizia este în mâna operatorilor de telefonie. Cert este că informaţiile vor rămâne la ei, atât timp cât de pe acel număr nu este apelat serviciul de urgenţă 112.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI: În ordonanţă se face referire la cartelele prepaid în contextul apelării 112. Doar când se apelează 112, atunci furnizorul de telefonie mobilă furnizează datele celui care a cumpărat cartela prepaid
Adrian Cuculis, avocat: Pe de o parte, trebuie să spunem că orice fel de protejare a vieţii private, o nevoie esenţială, o nevoie vitală- vorbeşte GDPR-ul, nu necesită niciun fel de consimţământ al persoanei pentru a-i colecta şi pentru a-i exploata aceste date cu caracter personal. Dacă o persoană o să sune la 112, cerând ajutorul, deja se activează acest articol din GDPR
O altă măsură propusă presupune încheierea unei colaborări cu gigantul Google, astfel încât localizarea celor care sună la numărul de urgenţă să fie cât mai exactă. De altfel, compania americană a transmis astăzi că este deschisă unui protocol cu statul român.
"Cerințele pentru a putea colecta date de localizare pe care serviciile de urgență trebuie să le respecte sunt foarte diverse și depind de fiecare țară. Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim partenerii români pentru ca această funcționalitate să fie disponibilă în România", a fost mesajul transmis de cei de la Google.
Raed Arafat vrea şi introducerea unui al doilea număr de urgenţă, 114, care să poate fi folosit de români pentru a trimite SMS-uri. Pe termen mediu şi lung, autorităţile vor să-i reinstruiască pe toţi operatorii care răspund apelurilor de urgenţă.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI: Ţinta este să ajungem la dispeceri profesionişti care să poată duce un apel cap-coadă având în dispecerate experți care să intervină la nevoie
În plus, urmează şi o reformă la nivelul dispeceratelor, care ar urma să fie organizate în 20 de regiuni, şi nu pe judeţe, ca în prezent. Şi numărul operatorilor ar putea creşte. În cazul Alexandrei, agentul care a preluat apelul de la 112 a fost depăşit de situaţie.