Antena LIVE

Curs valutar

Video

Sub ameninţarea celei mai puternice furtuni din ultimii 20 de ani, oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: "Frică ne este. Ce o vrea Dumnezeu"

Urmează ore critice! Se anunţă vreme extremă începând din această seară, iar autorităţile vorbesc despre cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. În sud, ar putea fi cel mai rău. În Teleorman, au început deja evacuările, iar ministrul mediului le cere primarilor de pe cursul Dunării să se asigure că pot salva rapid oamenii. În Giurgiu, localnicii stau cu bagajele la uşă de teama unei viituri. Codurile portocalii s-ar putea transforma în coduri roşii în următoarele ore. 

De la 28.09.2024, 19:15
WhatsApp
Vezi și:

La vărsarea Oltului în Dunăre, în localitatea Islaz, autorităţile n-au mai aşteptat să vadă dacă digurile fac faţă furtunii care loveşte în același timp cu viitura de pe fluviu. Au început să evacueze oamenii care erau în pericol. 

Zeci de poliţişti şi jandarmi s-a pus zid în faţa localnicilor cărora nu le vine să creadă că furtuna anunţată e cea mai puternică din ultimii 20 de ani. Mulţi ciobani au stâne lângă dig. Ordinul autorităţilor aici  e clar - oamenii si animalele lor trebuie să se refugieze în pădure.

Sub ameninţarea viiturii

"Se întâmplă mâine, se inundă drumul, vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile", spune primarul. 

Pe acelaşi subiect

"Nu ştim ce urmează, dacă trecem în roşu, dau rămânem pe potocaliu. Ciobanii nu inţeleg să-şi relocheze animalele, să-şi mute stânele în partea de peste dig", a declarat Vera Mitran, prefect de Teleorman.

"S-a contruit un dig provizoriu de apărare, din saci şi panouri, pe o lungime de 500 de metri", a declarat Geară Ion, primar Islaz.

"Frică ne este. Nu ne frică de Dunăre, cât este de  ... că a zis 100 l/ mp, e un pic cam multă apă. Un pic de frică ne e. Am pus la beci să nu intre apa, am pus la porţi. Cu păsările, cu alea", spune un localnic. 

Oamenii stau cu bagajele făcute si în alte localitati de pe Dunăre.

"Ce o vrea Dumnezeu! Mai am o casă pe deal la Băneasa, mi-am luat copiii şi am plecat. Aştept să văd ce vine!", spune un localnic.

"Chiar lângă Dunăre stau, n-am niciun km, când o să se umfle, pe mine mă ia prima dată. În caz de începe furtuna aia mare. Acte, buletin, sunt toate puse acolo. Le luăm diseară când se anunţă şi plecăm aici pe deal", spune o bătrână. 

La Giurgiu, digul nu a fost consolidat în ultimii 30 de ani. Pe malul românesc al fluviului, între Gostinu şi Prundu, Dunărea a erodat digul pe o bucată de trei kilometri, spun specialiştii. Edilul e încrezător, deşi debitul fluviului anunţat de autorităţi, triplu faţă de cel normal, este apropiat de cel din 2013, când a adus inundații catastrofale în zonă.

"Avem asigurări de la apele române că digul este foarte solid. Pericolul ar fi la baza digului Giurgiu-Olteniţa. În cazul în care sunt găuri formate de bursuc pe care nu le poţi vedea. Aşa să te duci să pui sac pe dig, unde să pui ... că nu ştii unde apar", a declarat primarul din Gostinu. 

Vârful viiturii, săptămâna viitoare

Digul din Gostinu se află la o distanţă de aproximativ 50 de metri de Dunăre. Are o înălţime de cam 10 metri şi a fost construit în anii 60 tocmai pentru ca apa să nu mai ajungă în localitate.

Pe harta zonelor unde Dunărea şi ploile lovesc simultan şi pot crea probleme este şi judeţul Călăraşi. 

Digul de aici, din zona Baital, comuna Borcea, este întărit cu peste 500 de saci umpluți cu pământ,  saci de capacitate f mare de 2 tone, care au înălțimea unui adult. Angajații de la Apele Romane spun ca doar o catastrofa naturala ar putea rupe digul vechi, dar se pregatesc pt orice scenariu.

Vârful viiturii pe teritoriul nostru este așteptat la inceputul săptămânii viitoare.

"A mai crescut faţă de săptămânile din urmă. Cel mai mult a fost acum doi ani acilea, de la pragul ăsta, o jumătate de metru mai încolo. Undeva aici o să ajungă", spune un pescar. 

Un raport al celor de la Curtea de Conturi adânceşte şi mai tare frica. Mai mult de jumătate din cele 2.000 de baraje din ţară nu au autorizaţie sau au documentele expirate. 

Nu e de mirare că avertizările meteorologilor dau fiori reci. Într-o singură oră va ploua cât pentru o lună întreagă, spun hidrologii. E alertă de viitură pe 20 de râuri din toată ţara. Vântul va sufla cu 85 km/h. Meteorologii au emis coduri galbene şi portocalii până luni dimineaţă, dar iau in calcul emiterea unor coduri rosii in functie de evolutia vremii

În Dâmboviţa, la Moroeni, primarul a scos excavatoarele şi buldozerele în stradă, în aşteptarea viiturii. Iar În Piteşti, autorităţile au montat baricade cu saci de nisip în jurul blocurilor. 

"Nu plecăm de acasă. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă", spun localnicii.

Autorităţile spun ca trebuie să fim pregătiti pentru ce e mai rău. 

"Recomandat de către noi este să aibă pregătit un rucsac pentru situații de urgență, așa cum îl noi îl numim, care să conțină o cantitate suficientă de apă, alimente neperisabile și aici mă refer la conserve, medicamente, o lanternă, baterii, eventual un radio, documente importante și alte obiecte esențiale", a declarat locotenent colonel Adrian Marin, purtător de cuvânt Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). 

Şi Bucureştiul intră sub portocaliu de mâine dimineaţă de la ora opt până luni dimineata. Sunt anuntate ploi torentiale iar temperaturile scad la jumătate. Din cauza furtunilor, două evenimente care ar fi trebui să se desfăşoare în acest weekend pe strâzile Capitalei au fost anulate. Pericolul era prea mare. 

"Mâine peste 22 de grade vor mai fi doar în sud estul ţării. În rest temperaturi în general sub 20 de grade. Iar luni să nu mai fie nici măcar  20 - 21 de grade. Senzatia de frig va fi din plin accentuată. Cam de marţi aşa să se mai încălzească puţin şi să scadă ploile", a declarat meteorologul Meda Andrei. 

În faţa pericolelor, Patriarhia Română îndeamnă credincioşii la rugăciune şi anunţă că în localităţile care se află sub avertizare de vreme extremă, vor fi sunate clopotele bisericilor... pentru dispersarea norilor!

Ana Grigore

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea. ...

viitura dunare inundatii dunare avertizari meteorologice pericol
Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Cinci zodii care dau lovitura până pe 15 octombrie. Bucurie, belșug, noroc la...
Fanatik.ro
Publicat 28.09.2024
Cum au ascuns chinezii că li s-a scufundat cel mai nou submarin nuclear
spotmedia.ro
Publicat 27.09.2024
Predicția unui comandant ucrainean: În câteva luni, războiul va intra în...
spotmedia.ro
Publicat 25.09.2024
Cele trei ZODII norocoase care se pot îmbogăți de pe urma moștenirilor. Mihai...
Gandul
Publicat 28.09.2024
Viață de miner în comunism: lucra în Iad ca să aibă o viață ca-n Rai....
Adevărul
Publicat 28.09.2024
Cum arată copiii Andreei Samson de la Asia Express. Actrița avea un bebeluș...
A1
Publicat 25.09.2024
Horoscopul zilei de 29 septembrie 2024. Gemenii se pun pe primul loc. Află ce se...
CaTine
Publicat 28.09.2024
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată...
spynews.ro
Publicat 25.09.2024
„Bătălia de la Santiago”, cea mai sângeroasă partidă din istoria...
GSP
Publicat 28.09.2024
Ce fac în prezent autorii triplului asasinat din 2004, de la Mangalia. Doi...
Click.ro
Publicat 28.09.2024
Misterul din Groapa Marianelor a fost elucidat. Ce ar fi zgomotul care se aude din...
Useit
Publicat 28.09.2024
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la...
Redacţia.ro
Publicat 27.09.2024
Primele cuvinte ale soldatului ucrainean care tăcea de un an și nu vorbise cu...
libertatea.ro
Publicat 27.09.2024
Lizzo a vorbit despre procesul ei de slăbire: „5 luni de antrenamente cu...
ZU
Publicat 28.09.2024
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Hello taste
Publicat 28.09.2024
Mezinul familiei: 8 fraze pe care psihologii îi îndeamnă pe părinți și...
Deparinti
Publicat 28.09.2024
Ce se întâmplă cu autostrăzile care vor lega Moldova de Muntenia...
ziare.com
Publicat 28.09.2024
Sherlyn le răspunde criticilor în privința creșterii copilului său. Ce...
Happy
Publicat 27.09.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce se întâmplă când dormi. Modificările pe care le produce somnul în organism
Medicool
Publicat 28.09.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024