Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum se pregătesc autoritățile pentru viitura care ar putea lovi în weekend, cu debit triplu. Ministrul Mediului spune că sunt pregătite să facă faţă

Pregătiri pentru viitură! În oraşele de pe malul Dunării, mii de saci cu nisip sunt pregătiţi să fie transformaţi în diguri. La sfârşitul săptămânii, debitul fluviului se va tripla, iar un ciclon va aduce ploi de cod roşu. Premierul Marcel Ciolacu a convocat, ieri, la guvern, o şedinţă de apărare împotriva inundaţiilor, iar în weekend au fost convocaţi la serviciu de două ori mai mulţi meteorologi decât în mod normal.

de Redactia Observator

la 27.09.2024 , 08:37

La Galaţi, autorităţile locale au început pregătirile pentru viitura care ar putea apărea la finalul săptămânii.

Peste 5000 de saci sunt pregătiţi pentru a fi umpluţi cu nisip de către societatea de furnizare a apei potabile din Galaţi. Vor fi depozitaţi după care vor fi mutaţi pe malul Dunării, în punctele critice, acolo unde va fi nevoie.

După ce a făcut ravagii la Budapesta, viitura se îndreaptă spre România

Vezi și

După ce a făcut ravagii la Budapesta, unde a atins aproape nouă metri, viitura se îndreaptă spre România. La Galaţi, nivelul fluviului este acum la jumătate din cota de atenţie, dar hidrologii estimează că va creşte cu 20 de centimetri pe zi.

Pe acelaşi subiect

"La Galaţi şi în toate porturile a crescut datorită creşterii imense de la Budapesta. Avem Porţile de Fier, avem zona de acumulare, acolo debitul este controlat", spune Adrian Maizel, purtător de cuvânt administrația fluvială a Dunării de Jos,

În paralel, Ciclonul Ashley va aduce ploi de proporţii, 100 de litri pe metru pătrat în Oltenia şi Muntenia, dar şi creșterea debitului Dunării la peste 9.500 de metri cubi pe secundă. Premierul Marcel Ciolacu a convocat ieri o ședință de Guvern în regim de urgență pentru a analiza măsurile necesare în acest context.

"Această valoare de 9.500 m³ pe secundă este gestionabilă de către Apele Române. Până la un debit de 10.000 m³ pe secundă, nu se atinge piciorul digurilor", spune Sorin Lucaci, director Administrația Națională "Apele Române".

În această dimineaţă va fi emisă o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, fiind aşteptate manifestări de instabilitate atmosferică.

"Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură", spune Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie.

Ministrul Mediului spune că autorităţile sunt pregătite să facă faţă

"În momentul în care am o zonă cu un cod portocaliu pe o zi, pe două, înseamnă că toată lumea să fie vigilentă, să aibă telefoanele deschise tot timpul, încărcate că dacă vine un mesaj Ro alert să-l receptioneze", spune Raed Arafat, șeful DSU.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că autorităţile sunt pregătite să facă faţă.

"Important e că avem informaţii, le avem din timp, sunt convins că toate celelalte instituţii le vor fructifica", Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În weekend, când ar putea fi pericol de inundaţii, vor fi chemaţi la serviciu de două ori mai mulţi meteorologi decât cere programul normal, pentru a monitoriza radarele şi a oferi informaţii în timp real autorităţilor.

Furtuna Ashley care va ajunge în România mâine va provoca şi un şoc termic. Astăzi se anunţă 34 de grade Celsius la Bucureşti, iar luni termometrele vor arăta cel mult 18. De săptămâna viitoare, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în zonele înalte.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi reuşit să prindeţi fonduri în programul Casa Verde?
Observator » Vremea » Cum se pregătesc autoritățile pentru viitura care ar putea lovi în weekend, cu debit triplu. Ministrul Mediului spune că sunt pregătite să facă faţă