Ţara în care se bea cea mai multă cafea. Un localnic cheltuie o jumătate de milion de dolari într-o viaţă pe această băutură
Pe 1 octombrie este ziua internaţională a cafelei, ritualul în jurul căruia se leagă prietenii, se dezleagă supărări şi se alungă mahmureli. Vorbim despre o industrie gigant, care va trece anul acesta de 130 de miliarde de dolari la nivel mondial.
De Andreea Gherasim la 02.10.2024, 11:15Din localurile boeme ale Parisului, până la cafenelele de pe străzile pline de viaţă din New York, cafeaua face parte din viața de zi cu zi a sute de milioane de pământeni.
Ţara în care se bea cea mai multă cafea
Luxemburgezii beau cea mai multă. Peste 100.000 de căni într-o viață şi cheltuie aproape o jumătate de milion de dolari. Cea mai scumpă cafea o bei în Danemarca, iar cea mai ieftină, pe alt continent, în Etiopia, patria de origine a boabelor aromate. În România, unde sunt peste 2.000 de cafenele, consumul mediu este trei ceşti pe zi, iar preţul, tot mediu, 10 lei.
În România, cafeaua nu mai este doar o băutură, ci a devenit un adevărat ritual. Cunoaștem in jur de 18 tipuri de cafea în funcție de tehnica de preparare.
- Ziua internaţională a cafelei, sărbătorită pe 1 octombrie. Este cea mai îndrăgită băutură din lume
- Primul tramvai-cafenea din România a ieșit pe traseu. La un bilet cumpărat primeşti şi o cafea gratis:...
- Ce a păţit un bulgar care a vândut 20 de tone de cafea cu 55.000 de euro, iar apoi a reclamat că i-a fost furată...
Apetitul creşte an de an. Piaţa cafelei băute în oraş se ridică acum la 600 de milioane de euro şi a lansat o meserie specială - barista, specialistul în cafea.
"Are această culoare datorită colorantului alimentar care este din sfeclă", spune David Barbir, barista.
"Cafeaua de specialitate e mai diferită de cafeaua comercială, dar cafeaua fiind un fruct, ideal ar fi să o consumăm cât mai proaspăt, şi să fie din lotul anului respectiv, să fie prăjită cât mai recent", spune Robert Dobre, barista.
Medicii te încurajează să bei cafea cu măsură. Licoarea creşte puterea de concentrare, poate susţine imunitatea şi ajută în curele de slăbire. Studii recente arată că băutorii de cafea trăiesc mai mult şi au inima mai sănătoasă decât cei care refuză cofeina.