Tentativă eşuată de demolare la Dej. Explozia doar a înclinat clădirea din fostul combinat, însă a spart geamurile localnicilor din zonă
O tentativă de explozie controlată pentru a demola o construcţie a avut loc, sâmbătă, la Dej. Explozia ar fi trebuit să dărâme o clădire de pe platforma fostului combinat de celuloză şi hârtie, însă nu a reuşit decât să o încline. Nu este prima dată când autorităţile din Dej au probleme cu duritatea construcţiilor comuniste. În urmă cu 10 ani, în acelaşi combinat, un turn de 204 metri nici nu s-a clintit.
De Redactia Observator la 29.11.2021, 14:48Pirotehniştii au încercat sâmbătă să demoleze o construcţie aflată pe platforma fostului Combinat de Celuloză şi Hârtie din Dej. Conform reporterului Observator Alex Prunean, terenul a fost cumpărat de un investitor din Sibiu care vrea să construiască mai multe depozite frigorifice. Tentativa de a "curăţa" terenul a eşuat însă, în ciuda cantităţilor mari de explozibil folosite.
Clădirea doar s-a înclinat puţin şi demolarea s-a dovedit a fi un eşec, dar explozia a spart geamurile mai multor case şi firme din zonă, mai spune reporterul Observator Alex Prunean.
De "vină" pentru rezistenţa clădirii construite de regimul comunist ar fi cantităţile mari de fier beton folosite. Pirotehniştii aveau de gând să demoleze şi alte clădiri, dar pentru a nu mai provoca daune s-au reorientat şi vor acţiona la demolarea acestora cu utilaje, de sus în jos.
Demolare eşuată şi în 2011
Şi în urmă cu 10 ani pirotehniştii au avut de furcă în cazul unei demolări. Atunci au încercat să dea jos un turn de 204 metri de pe platforma industrială, care era chiar lângă construcţia pe care nu au reuşit să o demoleze în weekendul trecut.
La vremea respectivă, la operaţiune au asistat oficialităţi locale, care aveau binocluri şi camere video cu care să imortalizeze momentul. Au fost însă nevoite să revină o lună mai târziu, când la a doua tentativă de demolare s-a mărit cantitatea de explozibil şi turnul a căzut.
Turnul de la fosta fabrică de fibre artificiale din Dej, al doilea ca înălţime din ţară la vremea respectivă, având 204 metri, a fost demolat prin explozie dirijată abia la a doua încercare, după ce s-a mai încercat demolarea acestuia şi în urmă cu o lună, dar operaţiunea a eşuat.
Primarul municipiului Dej, Morar Costan, declara că au fost folosite 180 de kilograme de dinamită, mai mult cu 30 de kilograme faţă de prima tentativă, când s-au folosit 150 de kilograme, astfel încât s-a reuşit punerea turnului la pământ.
Turnul a fost, în prealabil, ancorat cu două cabluri, pentru a orienta direcţia de cădere.
Turnul, din beton şi fier-beton, a fost unul de evacuare a noxelor şi aparţinea fostei fabrici de fibre artificiale din Dej, care nu mai funcţiona din anul 1995. Potrivit primarului de la acea vreme, turnul trebuia demolat pentru a elibera de orice construcţii un teren necesar viitoarelor investiţii ale municipalităţii.