Tradiţie străveche românească, păstrată cu sfinţenie într-o comună din Hunedoara. Până şi cei plecaţi din sat, se întorc pentru a participa
Unele dintre cele mai vechi tradiții sunt respectate cu sfințenie şi astăzi în unele sate româneşti. De exemplu, în comuna hunedoreană Șoimuş, cei care au plecat din sat se întorc acasă de fiecare dată când se organizează şezători. La ultima dintre ele s-au adunat peste o sută de femei şi bărbaţi. Atmosfera veselă a fost întreținută și de Ansamblul Șoimușiana.
De Redactia Observator la 19.02.2023, 07:25- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
E sărbătoare în fiecare an la Şoimuş, în perioada asta. "Eu cred că trebuie continuate aceste tradiţii. Pentru că este important ca femeile să transmită mesajul mai departe cu tradiţiile care sunt în această comună frumoasă", a declarat Mihai Gabriel Irimie, primar comuna Şoimuş. Peste 100 de fete şi femei s-au strâns la Căminul Cultural din comună. Unele să înveţe, altele să fie învăţate.
"Ce-am învăţat la tinereţe asta fac la bătrâneţe! Torc lână pentru ciorapi", spune o femeie. "Încerc s-o învăţ pe nepoata mea cum să tricoteze şi îi fac o cordeluţă", spune o altă bunicuţă. Pe vremuri, șezătorile se organizau pe rând, în casele gospodinelor, unde ţeseau la război, torceau şi scărmănau lâna, tricotau sau croşetau. Pentru tineri era şi un bun prilej să se întâlnească.
Ceea ce au făcut şi acum. Oamenii cântă, glumesc, spun ghicitori şi deapănă amintiri. Veselie a fost şi-n farfurii. La şezătoare a fost invitat şi Ansamblul Șoimușiana care, pe lângă muzică și dans, a pregătit și o scenetă în care au reconstituit o şezătoare din vremuri de demult.