Tramvaiul turcesc, ajuns de 6 luni în Timişoara, rămas, din cauza birocraţiei, în depou. Între timp, oamenii îngheaţă în garnituri vechi de zeci de ani
Tramvaiul turcesc care a ajuns de 6 luni în Timişoara, nu este pus nici acum la dispoziţia oamenilor. Şi asta doar din cauza birocraţiei. În timp ce hârtia de omologare a acestuia se plimbă de la Bucureşti la Timişoara şi înapoi, călătorii îngheaţă în garnituri vechi de 50 de ani.
De Iulia Pop la 04.12.2021, 10:46Vestea bună este că garnitura cu cea mai mare autonomie din lume a trecut cu brio toate testele şi aşteaptă să iasă pe traseu. O hârtie fluturată victorios de ministrul Transporturilor la Timișoara a dat speranțe că un tramvai nou și modern, care stă de 6 luni în depou, va fi pus în sfârșit la dispoziția călătorilor. Nu a fost însă așa.
Mihai Grindeanu ministrul Transporturilor: O să transmit această omologare a tramvaiului pe care am adus-o de la Ministerul Transporturilor astfel încât să nu stea acel tramvai deoparte.
E omologat, dar tot în depou. Practic, doar de probă. Poate că ministrul Transporturilor a încercat să închidă o problemă, dar a deschis o alta: circuitul greoi al documentelor în instituțiile publice.
Greoi şi neclar, chiar şi pentru ministrul Transporturilor, spun reprezentaţii Primăriei Timișoara, care au fost nevoiți să trimită hârtia înapoi la Bucureşti.
Ruben Lațcău, voceprimarul Timișoarei: Acea hârtie nu are ce să caute la Primăria Timişoara, astăzi a plecat înapi la Bucureşti, la Bozankaya, la producător, pentru că, de fapt, producătorul e cel care este responsabil să agrementeze tramvaiul şi după ce are acest certificat cu care tramvaiul poate să circule în Europa, producătorul vine la Primăria Timişoara cu o copie şi noi facem recepţia.
Mihai Grindeanu ministrul Transporturilor: N-am ştiut pe cine să chem. Nici nu aveam numerele noilor mari şefi din Primăria Timişoarei. Dacă nu cunosc pe alţii noi.
Şi totuşi, ministrul Transpoturilor ar trebui să cunoască măcar circuitul documentelor și modul în care acestea ies din instituţii.
Ruben Lațcău, viceprimar Timișoara: Nu ştiu cum a putut cineva să ajungă în posesia unui document care nu poate să fie eliberat decât către entitatea care l-a plătit, adică Bozankaya.
În timp ce oficialii se pierd prin hârtii, timişorenii nu au mai avut parte de un mijloc de transport în comun nou de 50 de ani.
De ce este tramvaiul turcesc atât de aşteptat pe linii
Tramvaiul turcesc este atât de aşteptat pe linii pentru că e o minune a tehnicii. Zero emisii de dioxid de carbon, iar bateriile electrice îi oferă o autonomie record de 70 de km. Are 30 metri lungime, 2,5 lăţime, iar 250 de călatori vor avea, foarte important, răcoare vara şi căldură iarna.
Localnic: Stăm şi 40 de minute în staţie până vine tramvaiul, nu e normal.
Localnic: E chestie de birocraţie şi tot timpul ne impotmolim în lucrurile astea, din păcate.
Localnic: Foarte mare birocraţia. Trebuia de mult pe linii, dacă-l ţine în garaj.
Dacă lucrurile merg ca la carte de acum înainte, sunt şanse ca recepţia tramvaiului minune să fie făcută chiar luna aceasta. Garnitura produsă în Turcia este prima dintr-un şir de 21 care vor ajunge în perioada următoare la Timişoara. Fiecare costă 2,4 milioane de euro.