Trei ieşeni, în stare gravă la spital după ce au mâncat ciuperci din piaţă. Experţii avertizează: bureţii suferă mutaţii genetice. Cum îi alegem
Tot mai mulţi intoxicaţi cu ciuperci otrăvitoare ajung la Urgenţe. Trei tineri din Iaşi au fost internaţi în stare gravă după ce au mâncat bureţi cumpăraţi din piaţă. Specialiştii avertizează: nu vă bazaţi pe ce ştiaţi despre cum să alegeţi ciupercile bune. Din cauza schimbărilor climatice, au apărut mutaţii înşelătoare care ne pot pune în pericol.
De Redactia Observator la 05.10.2024, 20:20Tentaţia e mare. Dar la fel de mare ar trebui să fie şi atenţia atunci când alegem ciupercile. În spitale, apar tot mai multe cazuri grave de intoxicaţii.
"Manifestările au fost stare generală influenţată, greaţă, vărsături, diaree. Pot apărea fenomene care duc la comă, la insuficienţă renală, la insuficienţă hepatică, la disfuncţie de organ şi în final se poate produce decesul", spune Diana Cimpoeșu - UPU Iaşi.
"Există intoxicaţii cu perioadă scurtă de incubare, 1-3 ore, şi incubaţii cu lungă de incubaţie, chiar zile în care acestea sunt mai grave şi pot provoca moartea", spune Marius Chipurici - toxicolog.
Tot mai multe ciuperci devin toxice din cauza schimbărilor climatice
- Nouă oameni, între care trei minori, intoxicaţi cu ciuperci în Iaşi. Le cumpăraseră din piaţă, iar după...
- Cinci copii şi un adult au ajuns la spital, după ce au mâncat ciuperci culese din pădure. "Au început să se...
- Viceprimarul unei comune din Suceava şi soţia sa, intoxicaţi cu ciuperci culese din pădure. Femeia a fost...
Lăcrămioara culege ciuperci de când era doar o copilă. A învăţat să le recunoască pe cele periculoase de la bunicii ei.
Specialiştii spun că nu ar trebui să ne mai bazăm pe ce ştiam. Sunt aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare în România, iar numărul creşte de la an la an din cauza schimbărilor climatice care duc la mutaţii genetice. Mulţi îşi pun baza în vânzătorii din pieţe.
Doar că printre informaţii sunt şi mituri care ne pot pune sănătatea şi viaţa în pericol.
"Exista un mit că culorile vii sunt un semn al toxicităţii. Nu este adevărat. Ciupercile la tăiere sau atingere îşi schimbă culoarea dacă sunt toxice. Nu este adevărat, timpii de oxidare de la aer- lumină sunt diferiţi în funcţie de specie. Formele ciudate ale ciupercilor sunt dovadă ale toxicităţii, nu este adevărat", mai spune Marius Chipurici - toxicolog.
Culegătorii cu experienţă recomandă celor care vor să îţi culeagă singuri ciupercile să le ia doar pe cele pe care le cunsc foarte bine.
Deşi pe internet sunt aplicaţii care promit să detecteze ciupercile otrăvitoare cu ajutorul unei fotografii, acestea pot da eroare. Del mai bine ar fi să cumpărăm din locuri autorizate, cum ar fi supermarketurile.