Trucul prin care prelungim viaţa hainelor. De ce articolele nu trebuie lăsate cu zilele în coşul de rufe
Îngrijirea corectă a textilelor ne poate salva hainele preferate. Trebuie să ştim să dozăm detergentul şi cel mai interesant trebuie să scăpăm de coşul cu rufe pe care sunt convins că toţi îl umplem până la refuz în timpul săptămânii. Ce trucuri sunt pentru a ne păstra hainele cât mai mult timp.
De Andra Costea la 12.04.2024, 17:47Îngrijirea corespunzătoare a hainelor poate prelungi semnificativ durata lor de viață, ceea ce ne ajuta să economisim bani și să reducem impactul asupra mediului. Conform studiilor 56% dintre oameni au schimbat în totalitate modul de curăţare al textilelor în ultimii ani.
Femeie: Ţin cont şi în funcţie de cât de murdare sunt şi de textura materialului şi de temperatura la care le pun şi în funcţie şi de duritatea apei. Dacă avem grijă de ele, da, hainele sunt mult mai durabile.
Greşeala care distruge hainele
Prima schimbare porneşte de la "coşul de rufe" pe care îl întâlnim în fiecare casă. Cea mai mare greşeală este să amestecăm hainele purtate şi să uităm de ele zile bune.
- Haine și încălțăminte "de firmă", în valoare de 13 milioane de lei, confiscate în vama Turnu Măgurele....
- Cinci bulgari, acuzaţi de cea mai mare fraudă din istoria Marii Britanii. Cum au obţinut peste 53 de milioane de...
- Magazinele în care îţi poţi vinde hainele sau le poţi cumpăra la second hand. Reduceri şi de 80%
Ana Stoica, specialist textile: Cămăşile albe care se îngălbenesc în zona axilei şi asta se întâmplă şi în momentul în care le lăsăm prea mult timp în coşul de rufe şi oxidează transpiraţia împreună cu deodorantul. Dacă vorbim de exemplu de un hanorac putem să purtăm până la 5-7 purtari dar când vorbim de hainele pe corp, ele au contact direct cu piele noastră sau dacă vorbim de hainele albe pe acelea ar fi de preferat să le spălăm după fiecare purtare.
Trebuie să învăţăm să citim şi eticheta de întreţinere pentru a îngriji corect textilele.
Cum citim instrucţiunile de pe haine
Ana Stoica, specialist textile: Dacă avem o linie sub simbolul de 30 de grade înseamnă un program delicat. Programul clasic de bumbac este destinat ţesăturilor dense cum ar fi prosoape sau lenjerii deoarece este un program dedicat unor haine mai dure. O să vedem un simbol un cerc care în interior are o literă fie un P poate să aibă şi un W în momentul respectiv este nevoie să mergem către o curăţătorie.
Drăgan Diana, administrator curăţătorie haine: Unele haine necesită tratament special care se face doar în curăţătorii. Folia este doar pentru transport. Ţesătura trebuie să respire.
Iar pentru petele insistente putem folosi câteva trucuri testate de profesionişti.
Cum curăţăm petele persistente
Ana Stoica, specialist textile: Putem să apelăm la detergentul de vase de exemplu în momentul în care avem o pată de ulei. Trucul cu bicarbonat de sodiu. El ajută foarte mult să albească hainele şi să neutralizeze mirosurile.
Andra Costea, reporter Observator: Mare atenţie şi la detergent. Mai mult nu înseamnă mai curat. Trebuie să dozăm conform instrucţiunilor, nu la ochi. Iar pentru o curăţare mai puternică putem folosi detergent special pentru pete şi un program mai lung de spălare.
Şi dacă vorbim de balsam ar trebui să îl evităm în cazul hainelor sport pentru a nu deteriora elasticitatea ţesăturii.